Boris Johnson će posjetiti Indiju u pokušaju da je okrene dalje od Rusije

Premijer Boris Johnson trebao bi ovog tjedna otputovati na dugo odgađano putovanje u Indiju u pokušaju da ojača sigurnosne veze s tom zemljom, piše BBC.

On će se u petak u New Delhiju sastati sa svojim kolegom Narendrom Modijem, a razgovori će biti usredotočeni na obranu i trgovinu, piše u službenom priopćenju britanske vlade. No, ono o čemu će zapravo najviše razgovarati, tvrde analitičari, je odnos Indije s Rusijom.

Posjet će biti prvo putovanje Johnsona u Indiju kao premijera nakon što su prethodni posjeti odgođeni. London pokušava uvjeriti Indiju da smanji svoje oslanjanje na Moskvu otkako je Rusija napala Ukrajinu. Prošlog mjeseca, ministrica vanjskih poslova Liz Truss posjetila je Indiju u pokušaju da tu zemlju navede da uvede jače sankcije protiv Rusije te da tješnje surađuje s UK u trgovini, obrani, energetici i opskrbi hranom.

Indija nikada nije izravno kritizirala Rusiju otkako je napala Ukrajinu 24. veljače i nije osudila napad na glasovanju Ujedinjenih naroda o tom pitanju.

Uoči posjeta, Johnson je rekao: “Dok se suočavamo s prijetnjama našem miru i prosperitetu od strane autokratskih država, od vitalnog je značaja da se demokracije i prijatelji drže zajedno. “Indija, kao velika gospodarska sila i najveća svjetska demokracija, vrlo je cijenjen strateški partner za Ujedinjeno Kraljevstvo u ovim nesigurnim vremenima. Moj posjet Indiji donijet će stvari koje su stvarno važne ljudima obiju naših naroda – od otvaranja radnih mjesta i gospodarskog rasta do energetske sigurnosti i obrane”, optimistično tvrdi britanski premijer.  

Britanci nastoje uvjeriti svoju bivšu koloniju da što više umanje suradnju s Rusijom, piše ruska Nezavisimaya Gazeta. Zapad je zabrinut zbog činjenice da se New Delhi nije pridružio sankcijama Moskvi i planira povećati izvoz u Rusiju. “Danas Indija ima vrlo važnu poziciju. Na neki način, ona obuhvaća indo-pacifičku regiju u kojoj su Sjedinjene Države trenutno aktivne, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo među europskim silama. Indija nije podržala sankcije Rusiji i ne želi otkriti svoje prioritete. Pokušava se zaštititi od toga da zauzme jasniji stav. Međutim, malo je vjerojatno da će London uspjeti u cilju odvraćanja Indije od Rusije”, tvrdi za ruski medij predsjednik Odsjeka za politiku Moskovskog državnog sveučilišta Andrej Sidorov. Profesor nadalje tvrdi da “Indija djeluje prilično neovisno na međunarodnoj pozornici. Njezina se politika ne može opisati ni proruskom ni antiruskom. Na primjer, odustala je od kupnje ruskih helikoptera, pozivajući se na planove za domaću proizvodnju. Zapravo, Indija ima na to potpuno pravo”, istaknuo je stručnjak. Osim gospodarskih pitanja, sporovi Indije s Kinom i Pakistanom također mogu poslužiti kao neka vrsta poluge koju bi Zapad mogao iskoristiti kako bi izvršio pritisak na Delhi. “Tehnički, Johnson može dati mnoga obećanja, ali Indija se ionako zna nositi s obećanjima premijera s niskim rejtingom”, naglasio je Sidorov.





Komentari

komentar

You may also like