Boris Johnson donio odluku o obustavi rada parlamenta do listopada i izazvao skandal

Britanski premijer Boris Johnson objavio je kako će rad parlamenta biti obustavljen do 14. listopada, što je izazvalo oštru osudu brojnih britanskih političara.

U priopćenju ureda premijera navedeno je kako je Boris Johnson razgovarao s kraljicom Elizabetom i zamolio je da prekine sadašnje zasjedanje britanskog parlamenta, a da slijedeće  počme kraljičinim govorom 14. listopada.

Premijer Johnson je iskalkulirao kako se zastupnici vraćaju s odmora 3. rujna i kako će im ostati  svega nekoliko dana prije kraja sadašnjeg zasjedanja i nakon početka novoga, u listopadu, kako bi eventualno mogli omesti izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma. Sam je premijer, međutim, svoju odluku obrazložio nužnošću realizacije unutarnjopolitičkoga programa. Ali problem je u tome što mu malo tko vjeruje.

Naime, brojni britanski političari ovu Johnsonovu odluku smatraju njegovom željom za najjače moguće ograničenje njihovog prava glasa po pitanju Brexita, a neki, poput predsjednika parlamenta, Johna Barlowa, otovoreno govore kako se radi o „oskvrljenju demokratskog procesa i prava zastupnika kao izabranih predstavnika naroda“.

Bivši ministar financija u vladi Therese May Philip Hammond u svom je tvitu odluku premijera Johnsona označio kao „duboko nedemokratsku“ , kazavši, kako se radi o „grubom kršenju ustava“ jer se „parlamentu ne daje mogućnost kontroliranja vlade u vrijeme nacionalne krize“.

Šef stranke „Brexit“ Nigel Farage prognozira kako će zaustavljanje rada parlamenta najvjerojatnije „dovesti do glasovanja o povjerenju“ premijeru Borisu Johnsonu.





Stanje u Velikoj Britaniji se komplicira. Zemlja mora napustiti EU 31. listopada ali je čitav proces ušao u „slijepu ulicu“. Parlament se protivi sporazumu s Bruxellesom u njegovom sadašnjem obliku ali je i kategorički protiv Brexita bez suglasnosti kojeg forsira premijer Boris Johnson. Pri tom EU odbacuje mogućnost novih pregovora i za sada je sve na „uzmi ili ostavi“. Sinoć su se vođe britanske parlamentarne oporbe dogovorili o zajedničkom suprostavljanju izlasku zemlje iz EU bez sporazuma. Pri tom razmatraju različite varijante, uključno i izglasavanje zakona o nepovjerenju Borisu Johnsonu. Britaniju, očito, očekuje vruća politička jesen.

 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like