Boris Johnson: EU bi mogla „raščlaniti“ Veliku Britaniju

EU i Velika Britanija nikako da dođu na „zelenu granu“ kada su u pitanju međusobni dogovori i reguliranje trgovinskih odnosa nakon provedbe Brexita. London, kako se čini, ponovo zaoštrava stanje – svjestan teškog položaja Bruxellesa i bremenitim problemima zaokupirane EU kako unutar same sebe tako i na vanjskopolitičkom planu, uz dodatne, sve snažnije pritiske od strane američke administracije na ključne zemlje EU – prije svega Njemačku, koja do kraja godine i predsjeda Unijom. U tim i takvim okolnostima, britanski premijer Boris Johnson ponovo neočekivano „podiže uloge“ i nastoji obezvrijediti do sada učinjeno kroz pregovore na relaciji London-Bruxelles. Pritom koristi element straha, čak i uporabom prilično dramatičnih formulacija. Evo o čemu se radi:

Boris Johnson govorio je o postojanju stvarne mogućnosti EU za stvaranje prijetnje za raspad Velike Britanije (info: The Daily Telegraph).

On, naime, smatra, kako sporazum o Brexitu u njegovom sadašnjem obliku otvara EU mogućnost za uništenje britanskog gospodarstva i kršenje teritorijalne cjelovitosti njegove zemlje. Naglasio je kako London nije vjerovao da se EU može koristiti odsustvom konkretnosti u formulacijama Brexita i početi „blokadu dijela Ujedinjenog Kraljevstva“ ili prijetiti njegovoj „gospodarskoj i teritorijalnoj cjelovitosti“. Smatra kako su trgovinski pregovori između Londona i Bruxellesa zašli u slijepu ulicu i da je po UK posebno opasno stanje vezano uz Sjevernu Irsku, i njezinu granicu s Republikom Irskom, kao članicom EU.

Ako London ne prihvati uvjete Bruxellesa, EU će formirati potpunu carinsku barijeru i protokol o Sjevernoj Irskoj, „EU može ne samo uvesti carine na proizvode koji u Sjevernu Irsku dolaze iz Velike Britanije, već može zaustaviti isporuke hrane po tom smjeru“, navodi britanski premijer.

Kako bi se takav scenarij izbjegao Johnson je pozvao zastupnike britanskog parlamenta na izglasavanje novog zakona o unutarnjem tržištu, koji će biti osiguravatelj za Londonu i neće dozvoliti pojavu u EU čak niti teoretskih mogućnosti za „raščlanjenje zemlje“.

 





Komentari

komentar

You may also like