Boris Johnson objavio da se povlači s mjesta britanskog premijera i šefa Konzervativne stranke

Nakon što smo jutros najavili odlazak Borisa Johnsona s čela britanske Konzervativne stranke i vjerojatno premijerskog položaja, sada je i konačno postalo jasno: Boris Johnson odlazi s mjesta obiju dužnosti, o čemu izvješćuju brojni svjetski mediji.

“Sada je očito kako Konzervativna stranka želi imenovati novog čelnika, a time i novog premijera. Složio sam se sa Sir Grahamom Bradyjem da … proces izbora novog čelnika Konzervativne stranke treba početi sada”, kazao je Johnson u javnom obraćanju naciji.

Pritom je priznao da je posljednjih dana pokušavao uvjeriti kolege da ne mijenjaju vladu.

 “Žao mi je što nisam uspio … i, naravno, boli što ne mogu sam dovršiti tolike ideje i projekte”, kazao je sada već premijer na odlasku koji će tu dužnost obnašati do imenovanja novog šefa vlade. Pritom je izrazio žaljenje što je napustio “najbolji posao na svijetu”, dodavši kako će podržati svog nasljednika.

A on bi mogao biti izabran na kongresu u listopadu. Međutim neki članovi stranke već pozivaju na imenovanje privremenog premijera koji će zamijeniti Johnsona na tom mjestu odmah nakon ostavke.

Proteklih dana u Velikoj Britaniji izbila je kriza vlade, kada je više od 50 osoba napustilo vladu u svega dva dana, uključujući čelnike ključnih resora, poput Ministarstva financija i Ministarstva zdravstva.





Povod je bio skandal oko bivšeg zamjenika ministra vanjskih poslova za europska i američka pitanja Christophera Pinchera koji je u alkoholiziranom stanju pokrenuo tučnjavu u jednom od londonskih klubova, s tim da je prije nekoliko godina već bio optužen za seksualno uznemiravanje. Neki političari tvrde da je Johnson znao za Pincherovu opterećujuću prošlost, ali ga je ipak imenovao na mjesto zamjenika koordinatora parlamentarnog odbora konzervativaca.

Prije mjesec dana, Johnson je prošao glasovanje o povjerenju u Konzervativnoj stranci. Razlog je bio skandal sa zabavama koje su se održavale u premijerovoj rezidenciji 2020.-2021., tijekom strogih koronavirusnih ograničenja. Johnson je tom prigodom dobio potporu 211 zastupnika Konzervativne  stranke dok ih je 148 glasovalo protiv njega. Tada mu je najviše pomoglo ratno stanje u Ukrajini na čiju je opasnost ukazivao i pritom naglašavao nužnost fokusa svog i vladinog djelovanja upravo po toj problematici.

 





 

Komentari

komentar

You may also like