Boris Johnson potvrdio izlazak V. Britanije iz EU do 31. siječnja 2020.

Čini se kako se preduga „saga“ oko britanskog Brexita, konačno, polako privodi kraju, čega je svjestan i britanski premijer Boris Johnson. On je danas izjavio kako će njegova zemlja Europsku uniju napustiti najkasnije 31. siječnja iduće godine ukoliko Konzervativna stranka osigura većinu u parlamentu na predstojećim izborima 12. prosinca. Inače, to će biti prvi izbori koji će se u Velikoj Britaniji održati u prosincu, nakon davne 2023. godine.

Johnson je također kazao kako ne vidi razloge za produžetak tzv. prijelaznog razdoblja nakon Brexita i na razdoblje nakon kraja 2020. godine.

Podsjećamo: Europska unija tj. njezinih 27 članica, suglasila se i prihvatila zamolbu Londona o odlaganju Brexita do kraja siječnja slijedeće godine. Radi se o tzv. elastičnom produljenju, prema kojemu Velika Britanija može napustiti EU i prije toga roka, uz uvjet da britanski parlament odobri sporazum kojega je Boris Johnson u listopadu sklopio sa svim članicama EU.

Prema posljednjim rezultatima ispitivanja javnog mišljenja (provedenih od strane organizacije YouGov) Konzervativna stranka premijera Johnsona bi, da se izbori održavaju u slijedeću nedjelju, osvojila komotnu većinu u parlamentu nad Corbynovim laburistima. Dobila bi 359 zastupničkih mijesta od njih ukupno 650, što je 42 mjesta više nego u prethodnom mandatu. A ukoliko se u međuvremenu nešto drastično ne promjeni, sličan će rezultat, vjerojatno, ostati i do samih izbora. U dosadašnjem sazivu parlamenta niti jedna od dvije glavne stranke nije imala većinu.

Komentari

komentar





You may also like