Boris Johnson Rusiju sutra proglašava „glavnim neprijateljem“

Zanimljivu vijest objavio je britanski medij The Times. On najavljuje kako će sutra, 16. ožujka, britanski premijer Boris Johnson objaviti sveobuhvatan pregled vanjske politike i obrambenih i sigurnosnih prioriteta zemlje, u kojem će Rusija biti imenovana “najvećom prijetnjom”, dok će Kina biti stavljena u kategoriju „tržišne prijetnje“, što je očit signal kako London različito promatra na dvije države.

Prema novoj britanskoj vanjskoj politici, koja je sa stajališta Rusije samo nastavak one stare i podudara se sa stavovima administracije američkog predsjednika Joea Bidena, London će Rusiju tretirati kao “neprijateljsku državu”.

Dokument će uključivati planove za povećanje potrošnje na razvoj britanskih ofanzivnih sposobnosti u cyberprostoru za suzbijanje Moskve i Pekinga.

London će, očito, u ispravnost svoje strategije htjeti uvjeriti i zemlje EU, pa tako spomenuti medij piše slijedeće: „Ovim sveobuhvatnim pregledom želi se uvjeriti bivše britanske partnere u Europskoj uniji da Velika Britanija planira ostati stup europske sigurnosti kao vodeća članica NATO-a. U dokumentu će se također reći da Britanija treba tražiti partnere u ključnim strateškim regijama, uključujući Indo-pacifičku regiju.” Također će to isto činiti i u Africi, gdje planira jačati diplomatske i sigurnosne veze s Nigerijom, navodi britanski medij.

Boris Johnson će, predstavljajući dokument, sutra također reći kako su klimatske promjene najvažniji prioritet Londona na međunarodnoj sceni.

Podsjećamo: što se tiče britansko-ruskih odnosa, koji će od sutra i službeno biti „neprijateljski“ za vrijeme mandata Borisa Johnsona (iako su to, realno govoreći, bili i prije njega, u mandatu Therese May, a vjerojatno puno bolji neće biti niti nakon njega, barem ne do konačnog geopolitičkog prijeloma u odnosima Istok-Zapad) – podsjećamo na prošlotjedni intervju ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova za tamošnji medij Ruskaya Mysl, kada je, između ostalog, kazao da su britanske vlasti posljednjih godina slijedile “oštar proturuski smjer”, popraćen stalnim povećanjem sankcijskih pritiska. Ta je politika očuvana nakon Brexita, a odustajanje od članstva u EU nije potaknulo London na normalizaciju veza s Rusijom, kazao je Lavrov i dodao slijedeće:





“Bez obzira na članstvo u EU, britanske vlasti neprestano poduzimaju apsolutno neopravdane napade na nas, koristeći oštru proturusku retoriku u javnom prostoru. Kao rezultat toga, bilateralna interakcija uglavnom je prekinuta, povjerenje je izgubljeno i stupanj odnosa je na ledištu.” Pritom je ipak dodao kako je Moskva spremna obnoviti bilateralne gospodarske mehanizme s Londonom i ostati otvorena za razvoj suradnje s Velikom Britanijom.

Nakon spomenutih riječi Borisa Johnsona očito je kako o bilo kakvoj obnovi međusobne političke suradnje teško može biti riječi, što, zapravo, tvrdi i Lavrov.. Uostalom, za Ujedinjeno Kraljevstvo (Britansko carstvo), povijesno gledano, Rusija (odnosno Rusko Carstvo i nakon njega SSSR) uvijek je bila geopolitički suparnik i neprijatelj. Glavnina njihovih odnosa ostvarivala se više-manje samo na području krupnog biznisa – prije svega onog iz sfere energetike – od kojega su korist imale obje strane. Sve drugo je permanentan, čas prigušen čas otvoreni sukob svim raspoloživim diplomatskim, sankcijskim ali i drugim metodama i sredstvima.

 





Komentari

komentar

You may also like