Boris Johnson se sastaje sa saudijskim i emiratskim čelnicima zbog naftne krize

Britanski premijer Boris Johnson lobirat će kod Saudijske Arabije i UAE da proizvode više nafte kako bi smirili turbulentna tržišta. Johnson se danas sastaje s vodstvom zaljevskih država na “njihovom terenu”. Johnson je stigao u Abu Dhabi na razgovore s prijestolonasljednikom princom Mohammedom bin Zayedom, a planirano je da će posjetiti Rijad nakon toga. Namjerna iza ovih posjeta je smanjivanje ovisnost Zapada o ruskoj nafti nakon invazije Ukrajine, prenosi katarski medij The New Arab.

Johnson će se sastati s de facto saudijskim čelnikom prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom i time će postati jedan od rijetkih zapadnih čelnika koji su posjetili Rijad od atentata na saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. Američki predsjednik Joe Biden i princ Mohammed nisu razgovarali otkako je Biden preuzeo dužnost, a CIA je za ubojstvo novinara okrivila saudijsku kraljevinu. Također, Saudijska Arabija je u subotu priopćila da je u jednom danu pogubila 81 osobu zbog raznih kaznenih djela povezanih s terorizmom, premašujući ukupan broj pogubljenja u kraljevstvu u cijeloj prošloj godini.

Glasnogovornik britanskog čelnika tvrdi da će Johnson izraziti zabrinutost za ljudska prava i nedavna pogubljenja te da će tražiti od bin Salmana da osudi ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog njegovog napada na Ukrajinu. Saudijska Arabija i UAE, koji su dva najveća svjetska izvoznika nafte i oboje imaju veze s Rusijom, dosad su izbjegavali zauzeti stav protiv Rusije. Britanski premijer je dodao da je potrebna nova međunarodna koalicija kako bi se nadoknadila šteta sankcija za krajnje potrošače na zapadu. “Svijet se mora odviknuti od ruskih fosilnih goriva”, rekao je u priopćenju. “Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati ključni su međunarodni partneri u tim naporima. Radit ćemo s njima kako bismo osigurali regionalnu sigurnost, poduprli napore humanitarne pomoći i dugoročno stabilizirali globalna energetska tržišta.”

UAE i Saudijska Arabija dva su najveća gospodarska partnera Ujedinjenog Kraljevstva u regiji, s bilateralnom trgovinom vrijednom 12.2 milijarde funti. Premijer se nada da će uspjeti uvjeriti bin Salmana da poveća proizvodnju nafte u svom kraljevstvu kako bi pomogao snižavanju rastućih cijena. Njemačka je prošlog tjedna izdala “hitni apel” skupini proizvođača nafte OPEC-a na čelu sa Saudijskom Arabijom da poveća proizvodnju “kako bi stvorila olakšanje na tržištu” zbog straha od opskrbe. Poput Sjedinjenih Država, UK planira postupno ukinuti uvoz ruske nafte do kraja godine, kao dio širokih sankcija usmjerenih na ruske tvrtke i milijardere. Ruski uvoz čini 8% ukupne potražnje za naftom u Ujedinjenom Kraljevstvu što je manje nego u kontinentalnoj Europi koja oklijeva potpuno zatvoriti uvoz ruske energije.

Njemačka je prošlog tjedna upozorila da ne treba krenuti s naglom zabranom uvoza ruske energije s obzirom na nedostatak trenutnih alternativnih opskrba. Rusija je najveći svjetski proizvođač plina i drugi po veličini proizvođač nafte iza Saudijske Arabije. “Saudijska Arabija se dosad pokazala nevoljnom odstupiti od trenutnog okvira i plana OPEC+, koji nalaže inkrementalno mjesečno povećanje proizvodnje”. S druge strane, UAE bi možda bili spremniji povećati izvoz jer žele brže kapitalizirati svoje rezerve nafte. Ipak, UAE su 10. ožujka ponovno potvrdili svoju predanost sporazumima OPEC+ kako će se pridržavati postojećih ciljeva proizvodnje do travnja.

Komentari

komentar





You may also like