Boris Johnson tvrdi da će surađivati s talibanima “ako je potrebno”

Premijer UK Boris Johnson, jučer je rekao da će njegova država surađivati s talibanima, novim vladarima Afganistana, ako bude potrebno, prenosi Reuters

“Želim uvjeriti ljude da će se nastaviti naši politički i diplomatski pokušaji pronalaska rješenja za Afganistan, pa i surađujući s talibanima ako bude potrebno”, rekao je Johnson u obraćanju novinarima

Britanski premijer rekao je da je situacija u zračnoj luci u Kabulu pomalo stabilizira. Dok tisuće očajnih Afganistanaca pokušavaju pobjeći iz države, stanje postaje “malo bolje”, tvrdi.

Britanska vlada je objavila da je od subote evakuirala 1615 ljudi, uključujući 399 britanskih državljana, 320 zaposlenika veleposlanstva i 402 Afganistanca.

Upitan ima li ministar vanjskih poslova Dominic Raab još uvijek uživa povjerenje vlade, nakon što je on kritiziran zbog odgovora na afganistansku krizu, Johnson je odgovorio: “Apsolutno”, piše Reuters.

Ranije ovog tjedna britansko Ministarstvo unutarnjih poslova predstavilo je plan “preseljenja”, obećavajući da će “dugoročno prihvatiti do 20 000 Afganistanaca”, od kojih je oko 5000 u prvoj godini. Britanski zastupnici koji su se u srijedu sastali na hitnoj sjednici parlamenta smatrali su plan daleko od dovoljnog za rješavanje afganistanske krize.

Čelnici grupe G7 sastat će se preko interneta početkom sljedećeg tjedna kako bi razgovarali o situaciji u Afganistanu. Čini se da se neslaganje između Washingtona i njegovih europskih saveznika proširilo zbog žurnog i neprofesionalnog povlačenja  iz Afganistana.
Britanski ministar obrane, Ben Wallace, ovog je tjedna kazao da će neprijatelji Zapada percipirati odlučnost Zapada kao “slabu”.

Komentari

komentar

You may also like