Boris Johnson: Ukrajina će pobijediti

Ukrajina će pobijediti Rusiju i ponovno biti slobodna zemlja, izjavio je britanski premijer Boris Johnson u utorak u obraćanju ukrajinskom parlamentu (Verhovna rada), objavio je medij Radio Slobodna Europa.

“Imam jednu poruku za vas danas: Ukrajina će pobijediti, Ukrajina će biti slobodna”, rekao je Johnson prema informacijama transkripta obraćanja koju je dostavio njegov ured.

On je također najavio dodatnih 300 milijuna funti vojne pomoći Ukrajini, uključujući opremu za elektroničko ratovanje, protubaterijski radarski sustav i kazao da će Britanija nastaviti opskrbljivati Ukrajinu.

Johnson je rekao da je Ukrajina u svojoj borbi protiv Rusije “raznijela mit o nepobjedivosti (predsjednika Vladimira) Putina”.

“Takozvana neodoljiva sila Putinovog ratnog stroja slomila se na nepokretnom objektu ukrajinskog patriotizma i ljubavi prema domovini”, kazao je britanski premijer.

On je prvi strani lider koji se obraća ukrajinskom parlamentu od kada je Rusija počela invaziju na Ukrajinu 24. veljače.
Obraćanje dolazi nakon prošlomjesečne Johnsonovog posjeta Kijevu.

Britanija je u Ukrajinu već poslala vojnu opremu, uključujući projektile i njihove lansere. Nova pomoć sastojat će se od opreme za elektroničko ratovanje, radarskog sustava na baterije, opreme za ometanje GPS-a i tisuće uređaja za noćno promatranje.

U svom govoru, Johnson se osvrnuo na obraćanje Winstona Churchilla iz 1940. dok se Britanija suočavala s agresijom nacističke Njemačke.

“Ovo je trenutak uspjeha Ukrajine, epsko poglavlje vaše nacionalne priče koje će se pamtiti i prepričavati generacijama koje dolaze,” kazao je Johnson.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski bio je prisutan u ukrajinskom parlamentu prvi put od početka rata, te je odao počast britanskoj potpori od samog početka rata prije 10 tjedana.

“Za to vrijeme Ukrajina i Britanija su od partnera postale prijatelji i braća, a onaj koji je lagao da je prijatelj i brat od susjeda je postao okupator i terorist”, kazao je Zelenski, a prenosi Radio Slobodna Europa.
“Je li ovo tužno? Da. Je li zastrašujuće? Ne, nije zastrašujuće kada pored sebe imate prijatelja kao što je Britanija i vođu kao što je Boris Johnson”, zaključio je Zelenski.

 

Komentari

komentar

You may also like