Borrell: Afganistan je pokazao da trebamo zajedničku EU vojsku

Vlade EU-a moraju se angažirati oko stvaranja europskih snaga za brzo reagiranje kako bi bili bolje pripremljene za buduće krize poput ove u Afganistanu, rekao je čelnik vanjske politike Europske unije, Josep Borrell za talijanski II Corriere della Sera.

U intervjuu objavljenom u ponedjeljak, Borrell je rekao talijanskim novinama II da je povlačenje američke vojske iz Afganistana po brzom postupku, kako je sigurnost opadala, pokazala da EU mora povećati napore izgradnje zajedničke obrambene politike.

“Moramo izvući pouke iz ovog iskustva… kao Europljani nismo mogli poslati 6000 vojnika na kabulski aerodrom da osiguraju područje. SAD je mogao, mi nismo”, rekao je.

Borrell je rekao da bi EU koja broji 27 zemalja članica trebala imati “inicijalnu početnu snagu” od 5000 vojnika. “Moramo moći reagirati brzo.”

U svibnju, 14 EU zemalja, uključujući i Njemačku i Francusku, predložilo je stvaranje takve vojske, s mogućim brodovima i avionima, kako bi pomogli stranim demokratskim vladama koje trebaju hitnu pomoć.

Iako ideja zajedničke, europske vojske postoji još od 1950-tih, prvi put se o tome ozbiljno raspravljalo 1999. godine, u kontekstu rata na Kosovu. Onda je 2007. godine uspostavljen zajednički sustav borbenih skupina od po 1500 vojnika koji će odgovarati na krize, no nikad nije korišten jer su se europske vlade razilazile u mišljenju kad i kako ih koristiti.





UK je bilo aktivno u stvaranju borbenih skupina 2000-ih, no nije odobravala njihovo korištenje, dok je jačala opozicija prema bilo čemu što bi moglo nalikovati na stvaranje EU vojske. S odlaskom UK iz unije, čelnici EU-a se nadaju da se ta ideja može ponovno oživjeti.

No prepreke i dalje postoje, uključujući i nedostatak zajedničke obrambene kulture među različitim EU članicama i razilaženju po pitanju toga koja zemlja bi imala koliko utjecaja nad takvom vojskom. Ni čelnici NATO saveza nisu oduševljeni idejom europske vojske jer smatraju da bi se time “duplicirala” uloga za koji smatraju da je već dovoljan NATO savez.

Komentari

komentar





You may also like