Borrell: EU mora osnažiti vojsku i sposobnost nuklearnog odvraćanja

EU mora “značajno” proširiti svoj kapacitet odvraćanja jer nije bila u stanju spriječiti rat, rekao je u utorak visoki predstavnik EU za vanjsku politiku, misleći na aktualni rat između Rusije i Ukrajine.

“Naše odvraćanje nije bilo dovoljno snažno da zaustavi Putinovu agresiju”, rekao je Josep Borrell zastupnicima EU na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta posvećenoj rusko-ukrajinskom ratu, prenosi AA. Naglasio je kako EU mora jako ojačati svoj “sposobnost odvraćanja” kako bi mogla spriječiti ratove. Teorija vojnog odvraćanja (“deterrence”) dobila je na aktualnosti tijekom Hladnog rata i odnosi se na činjenicu da je država dovoljno vojno jaka da će neprijatelji izbjegavati ući u sukob zbog straha. Prije svega se odnosi na prevenciju napada zbog straha od nuklearnog rata, pa je sposobnost takvog odvraćanja/zastrašivanja vezana za nuklearni arsenal država.

Borrell je ustvrdio da je rat Rusije i Ukrajine bacio svjetlo na činjenicu da zajednička obrana EU “više nije luksuz, već je nužnost”, ističući da su europskom bloku potrebni “instrumenti za prisilu, odmazdu i protunapade”. To će biti “rodni list geopolitičke Europe”, naglasio je Borrell, misleći na novu obrambenu strategiju bloka, takozvani Strateški kompas koji će biti usvojen sljedeći tjedan. Istodobno je ustvrdio da je EU već pokazala svoju sposobnost da djeluje kao “tvrda sila” uvođenjem snažnih sankcija Rusiji. Borrellov Strateški kompas postavlja konkretne prijedloge i vremenske rokove za jačanje obrane EU-a, kao što je postavljanje snaga EU-a od 5000 vojnika za brzo raspoređivanje, ulaganje u industrijske vojne kapacitete i osiguranje bloka od kibernetičkih napada. Plan bi ojačao obranu bloka na način komplementaran zahtjevima NATO-a. Zastupnici EU-a će kasnije u utorak glasati za rezoluciju kojom se osuđuje ruski rat protiv Ukrajine.

Komentari

komentar

You may also like