Borrell: EU radi na sankcijama koje bi oduzele Rusiji strateške proizvode

Europska unija radi na novim sankcijama protiv Rusije kako bi je lišila Moskvu proizvoda koji bi joj mogli biti potrebni za postizanje njihovih strateških ambicija, izjavio je u nedjelju visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell, piše Euronews.

“U sklopu našeg rada na odvraćanju napredovali smo u planovima za sankcije s velikim utjecajem koje bi nanijele velike troškove ruskom gospodarstvu i financijskom sustavu. Također razmatramo mjere kontrole izvoza koje bi imaju dugoročni učinak, uskraćujući Rusiji proizvode koji su joj potrebni da ispuni svoje strateške ambicije”, napisao je na svom blogu Borrell.

Također je istaknuo da EU žali zbog odluke Rusije da proširi svoju “crnu listu” predstavnika EU kojima je zabranjen ulazak u Rusiju. “U tom kontekstu žalim zbog odluke ruskih vlasti, objavljene u petak, da nepoznatom broju predstavnika država članica i institucija EU zabrani ulazak u Rusiju. Ova odluka nema nikakvo pravno opravdanje i transparentnost te će naići na odgovarajući odgovor. Njime Rusija nastavlja poticati klimu napetosti u Europi umjesto da pridonosi deeskalaciji”, napisao je. “Rusija vodi rat živaca”, ustvrdio je. “Dakle, moramo zadržati svoje odluke. U ovom sukobu s Rusijom, dajemo sve od sebe da diplomacija funkcionira, koristeći sve moguće putove”.

Europska unija posljednjih tjedana prijeti Rusiji novim sankcijama u slučaju potencijalne agresije na Ukrajinu. Bruxelles već radi na mogućim restriktivnim mjerama protiv Moskve. U posljednje vrijeme zapadni i ukrajinski mediji ponavljaju tvrdnje o mogućoj agresiji Rusije na Ukrajinu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije je osudio takve izjave kao “prazne i neutemeljene” i njihov je cilj podići napetosti. Ipak, naglasio je da bi pokušaji primjene sile od suprotne strane za rješavanje krize na jugoistoku Ukrajine imale najteže posljedice.

Komentari

komentar





You may also like