Borrell: EU treba biti uključena u pregovore između Rusije i NATO-a

EU bi trebala igrati bitnu ulogu u raspravama između Rusije i NATO-a o budućnosti sigurnosti u Europi, inzistira danas visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku, sugerirajući da Moskva i Washington trebaju pozvati EU u dogovore, piše AA.

Josep Borrell, koji je od 2019. obnaša dužnost visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, reagirao je na niz prijedloga SAD-u i NATO-u koje je u petak objavilo rusko ministarstvo vanjskih poslova preko kojih Moskva traži niz sigurnosnih jamstava. 

Borrell je podsjetio da i EU (koja dijeli s NATO-om 21 državu članicu) “jasno mora biti sastavni dio takvih rasprava”. “EU mora, naravno, biti za stolom svake rasprave o europskoj sigurnosnoj arhitekturi”, tvrdi iskusni španjolski diplomat preko svog bloga.

Također je istaknuo kako Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) “nudi specifične mehanizme i pravila koja ostaju kamen temeljac svakog angažmana s Rusijom”. Borrell je istaknuo kako su Završni akt iz Helsinkija i Pariška povelja “ključna načela” na kojima se europska sigurnost gradila posljednjih 50 godina. Također je komentirao napetosti između Rusije i Ukrajine te sugerirao da Moskva nastoji “ugroziti i oslabiti” Kijev, sugerirajući da se EU “nada najboljem i priprema za najgore”. “Ne možemo isključiti želju Rusije da iskoristi ovu krizu kao polugu za svoju deklariranu svrhu preoblikovanja sigurnosnog okvira u Europi, također isključujući Europljane iz rasprava”, rekao je. “Ipak, znamo da naši američki saveznici neće upasti u ovu zamku”, prenosi RT.

U svojim prijedlozima o sigurnosnim jamstvima koji je predstavljen SAD-u i NATO-u, Moskva traži obećanja od Washingtona i njegovih saveznika da će NATO odustati od svoje ekspanzije na istok, kao i od primanja bivših sovjetskih zemalja u organizaciju. Rusija također zahtijevala da SAD ne uspostavlja vojne baze u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i zemljama koje nisu članice NATO-a, kao i da ne surađuju s tim zemljama.

Odnosi na granici Ukrajine i Rusije kao i zabrinutost zbog raspoređivanja ruske vojske blizu granice postali su glavne točke dnevnog reda na sastancima ministara vanjskih poslova G7, NATO-a, OESS-a i EU-a koji su održani u studenom i prosincu, kao i na sastancima Vijeća EU-a. NATO i EU upozorili su Rusiju da će se, ako pokaže agresivan odnos prema Ukrajini, suočiti s ozbiljnim odgovorom i teškim sankcijama.
Komentari

komentar

You may also like