Borrell: Kina i Rusija udružuju snage protiv SAD-a i EU

Događaji na svjetskoj diplomatskoj areni prošlog tjedna jasno su pokazali približavanje Europske unije s SAD-om, a Kine s Rusijom, zbog čega sukob dviju strana raste, napisao je na svom blogu visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove Josep Borrell.

“Čini se da Ruska Federacija i Kina udružuju snage kako bi se suprotstavile zapadnom svijetu“, navodi Borrell i dodaje kako “budući geopolitički izgled multipolarnog svijeta nije jednostavan“. Pri tom analizira nedavni sastanak ministara vanjskih poslova NATO saveza u Bruxellesu, virtualni summit EU, kao i razmjenu sankcija između Zapada i Kine.

Američki državni tajnik Anthony Blinken sudjelovao je na sastancima NATO-a , a predsjednik Joe Biden pridružio se čelnicima EU-a na internetskom summitu EU-a. Istog su tjedna u Kini održani razgovori ministara vanjskih poslova Rusije i Kine, Sergeja Lavrova i Wang Yija. I Kina i Rusija su rekle kako žele ojačati tehnološku neovisnost svojih zemalja i pozvali Zapad “da se prestane miješati u suverene unutarnje stvari drugih država“, navodi Borrell (opširnije o ovoj temi pročitajte na poveznici ispod teksta).

Na popisu sankcija EU-a, koji podržavaju druge zapadne zemlje, nalaze se četiri kineska dužnosnika zbog ugnjetavanja Ujgura u Xinjiangu. Kao odgovor, Peking je kaznio deset europskih parlamentaraca i politologa, što je, prema Borrellu, nesrazmjerno.

Također primjećuje “tektonske pomake u multipolarnom svijetu” između Kine, Rusije, SAD-a i EU. Moskva i Peking koriste vrlo sličan jezik kada govore o Zapadu ili Sjedinjenim Državama, napominje. Međutim, vode ih različiti motivi, kaže on dalje. Ekonomski, obje ove zemlje žele smanjiti ovisnost o Zapadu, ali “ne igraju istu ligu, a od njih dvije Kina ima očitu prednost“.

“Kini su potrebni nafta i plin koje uvozi, uključujući i iz Rusije. U međuvremenu, Moskva nastoji diverzificirati svoj izvoz energije izvan EU, s obzirom na našu odluku za energetsku tranziciju i sveukupne napetosti u našim odnosima“, ali ta tranzicija „neće biti laka ni brza, s obzirom na ogromna ulaganja u infrastrukturu koja su potrebna za diverzifikaciju”, navodi Josep Borrell.
“Kinesko-rusko zbližavanje temelji se prije svega na odbacivanju demokratskih vrijednosti i protivljenju onome što oni smatraju „miješanjem” u njihove unutarnje stvari. … Rusija nikada nije bila gospodarski suparnik ili glavni trgovinski partner Zapada, dok je Kina danas drugo gospodarstvo na svijetu i doista važan trgovinski partner i Sjedinjenih Država i EU”, zaključuje glavni EU diplomat.

Medij: Istodobna borba protiv Kine i Rusije ravna je samoubojstvu

Komentari

komentar

You may also like