Borrell: najprije razgovarati o sigurnosnim jamstvima za Ukrajinu, a tek onda za Rusiju

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je kako je najprije potrebno razgovarati o sigurnosnim jamstvima za Ukrajinu, a zatim za Rusiju. O tome ju u utorak, 6. prosinca, izvijestio AP, a vijest prenose i ruski mediji.

Borrell je tijekom govora na forumu Pariškog instituta Jacques Delors rekao da sukob u Ukrajini treba riješiti u skladu sa svim normama međunarodnog prava pružanjem sigurnosnih jamstava poglavito Kijevu.

“Što se tiče (sigurnosnih jamstava) za Rusiju, o tome ćemo kasnije”, naglasio je predsjednik Europskog parlamenta. Borrell je, štoviše, dodao, da što više razaranja Ukrajina prolazi, veće su joj šanse za pridruživanje Europskoj uniji.

Podsjećamo kako je jučer francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio da je u kontaktu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da su, prema njegovom mišljenju, jedini način za okončanje sukoba u Ukrajini pregovori. Macron  je 3. prosinca naglasio da će buduća sigurnosna arhitektura u Europi morati uključivati ​​jamstva Rusiji.

Očito da se ove zadnje riječi nisu baš svima svidjele unutar EU, o čemu, makar i prikriveno, možda svjedoče upravo i navedene riječi Josepa Borrella.

Podsjećamo i da je francuski predsjednik 3. prosinca naglasio da će buduća sigurnosna arhitektura u Europi morati uključivati ​​jamstva Rusiji. Prema njegovom mišljenju, nakon završetka rata u Ukrajini, zemlje Zapada će morati razgovarati o pitanju kako zadovoljiti potrebu svake od strana za sigurnošću. Dva dana ranije, 1. prosinca, Macron je najavio kako planira razgovarati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u idućim danima. Tu svoju namjeru iskazao je još tijekom nedavnog summita G20 na Baliju.





Međutim, danas je pomoćnik ruskog predsjednika za međunarodne odnose Jurij Ušakov izjavio novinarima da francuski predsjednik puno govori o svojim planovima za razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali da zapravo ne poduzima ništa.

Prema njegovim riječima, razgovor čelnika Ruske Federacije i Francuske još nije planiran.

Vladimir Putin je 2. prosinca, na inicijativu Berlina, održao telefonski razgovor s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, a razgovaralo se o različitim pitanjima vezanim uz stanje u i oko Ukrajine.





 

Komentari

komentar

You may also like