Borrell o davanju azila afganistanskim izbjeglicama u EU

Odobravanje azila izbjeglicama iz Afganistana u zemljama EU provodit će se pojedinačno i na dragovoljnoj osnovi – bez obveznih kvota, izjavio je u petak, 3. rujna, visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell u okviru neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova održanog u Sloveniji, koja trenutačno predsjeda Vijećem EU.

“Evakuacija iz Afganistana i dalje je potrebna ugroženim ljudima, ljudima koji su radili s nama i pridonijeli demokratizaciji Afganistana. Pojedine zemlje članice EU dobrovoljno će donositi odluke o određenim ugroženim osobama, kojima su spremne dati azil”, izjavio je Borrell.

Ovakve izjave i najave poteza službenog Bruxellesa kada je u pitanju migrantska politika EU predstavljaju znatno odstupanje od dosadašnjeg liberalnog pristupa u odnosu na još uvijek aktualnu krizu s izbjegličkim valovima iz Bliskog istoka i Afrike. Teško je vjerovati da se većina država članica EU i njihovih građana neće složiti s najavljenim odmakom od dosadašnje prakse ili da će od svojih političkih predstavnika tražiti pojašnjenja zašto to sada čine, a još im se manje protiviti. Briselski “mudraci” očito znaju kada je vrijeme za usporavanje ili promjene političkog ili ideološkog smjera, za sada samo po migrantskoj problematici.

Međutim, podsjećamo kako je nedavno Josep Borrell zbivanja u Afganistanu ocijenio kako „jasan poraz Zapada“, a također je u više navrata upozorio na nužnost jačanja europske strateške autonomije (uključno i one vojne) i smanjene njene ovisnosti o Sjedinjenim Državama.

 

Komentari

komentar





You may also like