Borrell o odnosu Rusije i EU: “Spremimo se na dugo i teško razdoblje”

Predstavnik vanjske politike EU Josep Borrell jučer se govorom obratio Europskom parlamentu.

Govorio je pretežito o odnosima Europske unije i Rusije. Rekao je kako su odnosi na niskoj razini i kako nije isključeno da će taj trend s vremenom biti još gori. “Mislim da trebamo biti spremni na dugo i teško razdoblje u odnosima s Rusijom.”– kazao je. Problemi koje je detektirao već se tjednima mogu čuti od strane drugih diplomata Zapada.

Kao prvu točku nesuglasja naveo je “rusko destabilizirajuće djelovanje prema Ukrajini” . Kao dobru vijest naveo je povlačenje trupa s granice, ali kazao je kako su Rusi tamo bili dugo i s puno vojne snage. Spomenuo je problem “ilegalne” aneksije Krima. Nadalje, Rusija bi se trebala prestati pretvarati da je “neutralni medijator” u Ukrajini ako se ipak bori za svoje interese. Kazao je kako Rusiji nije bitan sporazum iz Minska, dok je za EU bitan i kako je nezavisna Ukrajina bitna za stabilnost Europe.

Drugi problem je Aleksej Navaljni. U vezi njega izložio je standardi narativ zapada. Aleksej je borac protiv korupcije i Ruska vlada ima odgovornost za njegovo zdravlje. Borrell je priznao da je Aleksej sam odabrao štrajkati glađu, ali “što se dogodilo- dogodilo se”. Izrazio je “duboku zabrinutost” za nedavno proglašenje Navaljnijevih organizacija od ruskog tužiteljstva kao “ekstremnih”. Protiv Navaljnog su bili usmjereni “lažni i iscenirani sudski postupci”, tvrdi.  Upozorio je kako bi idući izbori za Dumu u rujnu mogli biti još manje “slobodni”.

Treći problem je napad ruskih obavještajaca iz GRU na skladište oružja u Češkoj u kojem su poginula dva češka državljana. “Iako je prošlo 7 godina, to ne umanjuje težinu ovih postupaka”. Osudio je nedavno protjerivanje diplomata baltičkih zemalja i rekao kako Češka ima punu podršku EU.

U drugom dijelu govora bio je još oštriji. Kazao je kako ruska vlada namjerno stvara napetosti u međunarodnim odnosima kako bi maknula fokus s unutarnjih problema. Ti problemi sežu od nepoštivanja ljudskih prava, do “slabog ekonomskog performansa, osrednjeg, mogli bi reći”. Kazao je kako Rusija ima jaku vojnu moć i koristi je npr. u Libiji, Siriji i Kavkazu, ali ruska tehnologija je slaba kao i ekonomija koja je na razini “Italije i ne veća od Španjolske”. Ruska ekonomija je “rentijerska” jer zavisi o neobnovljivim izvorima energije i zbog toga će prelazak na “zelenu” energiju oštetiti Rusiju.





Borrell je spomenuo i Kinu. Kazao je kako je kineska tehnologija daleko naprednija od ruske, ali da kineska tehnologija preuzima tržište i od EU. Prema Borrellu, rusko okretanje Kini može više naštetiti nego pomoć Rusiji. To je zbog toga što će takvo partnerstvo učiniti Rusiju “ovisnom” o toj “većoj” državi.

Borrell je bio manje jasan oko plinovoda Sjeverni tok 2. Očekivano, istaknuo je kako izgradnja te trase ide u prilog više Rusiji nego EU. Naveo je zabrinutost da takva odluka ne pogoduje “energetskoj raznovrsnosti” Europe, ali da se protivi američkim sankcijama tvrtkama koje sudjeluju u dogovoru i da se “protivi američkim sankcijama izvan svog teritorija bilo gdje”

Kraj govora je završio ipak pomirbenijim tonom. Kazao je kako je bitno održavati komunikacijske kanale s Rusijom i da EU i Rusija imaju nekoliko zajedničkih fokusa kao što su klimatske promjene i iranski nuklearni sporazum (JCPOA)





Transkript govora nalazi se na službenim stranicama EU (link).

Komentari

komentar

You may also like