Borrell o proširenju suradnje između EU i NATO saveza

Po prvi su put države (članice NATO saveza) izvan EU – SAD, Kanada i Norveška, sudjelovale u programu Europske unije za sigurnosnu i obrambenu suradnju (PESCO).  O tome je, jučer, na svom blogu izvijestio povjerenik za vanjske i sigurnosne poslove EU Josep Borrell nakon održanog sastanka ministara obrane EU uz sudjelovanje glavnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga .

“Stvarnost je takva da se moramo pripremiti za život u svijetu u kojem se pojavljuju nove opasnosti i prijetnje s kojima se može boriti samo zajedno”, napisao je.

Barrel je istaknuo važnost donošenja odluke o sudjelovanju spomenutih triju zemalja članica NATO saveza u projektu vojne mobilnosti, koji posebno osigurava razmjenu iskustava u organiziranju kretanja vojnih snaga. Iz poruke također proizlazi da su ministri obrane razgovarali o potezima za jačanje uloge EU kao “svestranog igrača” u sigurnosnoj sferi, uključujući razvoj projekta “Strateški kompas”, prvog vojnog koncepta Europske unije, prenosi Eadayli.

Uz to, šef europske diplomacije predložio je tri načina za poboljšanje učinkovitosti operativne interakcije sudionika PESCO-a. Prva je podjela tereta između saveznika kako bi se ubrzao mehanizam odlučivanja vojnih struktura EU-a i kako bi se svim misijama i operacijama koje provodi EU osigurala potrebna sredstva. Druga je povećana fleksibilnost, npr. “koordinirane pomorske prisutnosti” – tekućeg pilot-projekta u Gvinejskom zaljevu i njegove potencijalne uporabe u Indo-pacifičkoj regiji. I konačno, spremnost za brže raspoređivanje misija i operacija EU-a u različitim dijelovima svijeta.

Kao što je Borrell naglasio, ministri obrane razgovarali su o ideji “početnih ulaznih snaga”: oko 5 tisuća vojnika sa stalnom borbenom grupom od 2,5 tisuće ljudi, koja se formira na osnovi rotacije tijekom šest mjeseci.

Na neformalnom sastanku uz sudjelovanje glavnog tajnika NATO-a ministri su se dotakli pitanja zapadnog Balkana, Iraka i Sredozemlja i stanja u Afganistanu.





 

 

Komentari

komentar





You may also like