Borrell optužio Rusiju za dezinformacije protiv EU

“Dezinformacije su posebno zlokobne u ovo vrijeme pandemije“, izjavio je visoki predstavnik EU za vanjske i sigurnosne poslove Josep Borrell u ponedjeljak, u Bruxellesu, na saslušanju odbora Europskog parlamenta za strano miješanje u demokratske procese Europske unije.

“Vidjeli smo razmnožavanje pro-kremaljskih biltena tvrdeći da je nošenje maski beskorisno. Rusija je također učinila sve da diskreditira cjepiva koja koristimo, hvaleći pritom vlastito cjepivo i mehanizam njegove distribucije uveden u Rusiji“, kazao je Borrell, dodavši kako se danas dezinformacije šire u “industrijskim razmjerima“, čemu Rusija daje značajan doprinos.

Kao primjer naveo je svoj nedavni posjet Moskvi.

“Pokušao sam započeti konstruktivan dijalog. Ruskim se vlastima ovo nije svidjelo. Nisu željeli da govorim o stvarima koje ne cijene: primjerice o ljudskim pravima, a također i o “slučaju Navalny”. Vidjeli smo namjernu i koordiniranu manipulaciju, kampanju dezinformacija protiv Europske službe za vanjsko djelovanje (EMU). Brzo smo identificirali te manevre“, kazao je Borrell.

Poglavito je osporio tezu Moskve o nezakonitosti sankcijskih mjera koje je Europska unija primijenila protiv Rusije, budući da se, prema njegovim riječima, u tim sankcijama doslovno poštivalo međunarodno pravo.

Borrell se napomenuo kako posljednjih godina, s ciljem identificiranja takvih dezinformacija i koordiniranja napora za njihovo razotkrivanje, pod vodstvom EMU-a stvorena radna skupina East StratCom (Operativna radna skupina za strateške komunikacije). Ovaj je alat pomogao da se bolje razumiju taktike i tehnike državnih i nedržavnih aktera na polju dezinformacija i da se počne djelovati proaktivno, rekao je Borrell.





„Podsjećam vas da je Europska unija u srpnju i listopadu prošle godine prvi put uvela sankcije protiv fizičkih i pravnih osoba odgovornih za ozbiljne hakerske napade, uključujući one usmjerene na srce njemačke demokracije – Bundestag”, izjavio je Borrell, dodavši kako će EMU nastaviti raditi na tome da “pomogne zaštiti vlada, građana i tvrtki od zlonamjernog cyber prostora“.

Komentari

komentar





You may also like