Borrell poziva na oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku u srijedu je pozvao strane iranskog nuklearnog sporazuma da prihvate njegov najnoviji prijedlog za oživljavanje sporazuma, izvještava Anadolu Agency.

U gostujućem članku u britanskom Financial Timesu, Josep Borrell ustvrdio je da je krajnje vrijeme da se obnovi iranski nuklearni sporazum u današnjim “turbulentnim vremenima”. Tijekom proteklih 15 mjeseci pregovora “iscrpljen je prostor za dodatne značajne kompromise”, ustvrdio je. Borrell je naveo da njegov posljednji prijedlog nudi “najbolji mogući dogovor” budući da se bavi pitanjem “ukidanja sankcija kao i nuklearnih koraka potrebnih za ponovno uspostavljanje” sporazuma. Sadašnje sklapanje sporazuma donijelo bi značajne ekonomske i financijske dividende za Iran nakon ukidanja američkih sankcija, rekao je. Također bi “ojačalo regionalnu i globalnu sigurnost” pridonoseći neširenju nuklearnog naoružanja ako se Iran vrati poštivanju sporazuma, dodao je.

Iranski nuklearni sporazum – službeno nazvan Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA) – potpisali su 2015. Iran, SAD, Kina, Rusija, Francuska, UK, Njemačka i EU. Prema sporazumu, Teheran se obvezao ograničiti svoju nuklearnu aktivnost na civilne svrhe, a zauzvrat su svjetske sile pristale ukinuti svoje ekonomske sankcije Iranu.

SAD, pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, jednostrano se povukao iz sporazuma 2018. i ponovno uveo sankcije, što je navelo Iran da se prestane pridržavati sporazuma. Europska unija, kao koordinator dogovora, uložila je značajne napore da se Iran i SAD vrate za pregovarački stol.

Medij: Erdogan izluđuje Bidena





Komentari

komentar

You may also like