Borrell: Rusija je veliki igrač, čak i ako nam se to ne sviđa

Sviđalo se to EU-u ili ne, Rusija je veliki igrač na svjetskoj sceni, pa ćemo s njom morati komunicirati, izjavio je 29. lipnja šef EU diplomacije Josep Borrell.

“… Posljednji stup naših odnosa s Rusijom: interakcija. Htjeli vi to ili ne, Rusija je veliki igrač na globalnoj sceni i povećala je svoju političku prisutnost u mnogim dijelovima svijeta, uključujući zemlje u kojima su u pitanju interesi EU: Libija, Afganistan, Nagorno-Karabah i Sirija dobri su primjeri. Također mislim i na JCPOA za Iran, sudionik kojeg je Rusija i koji moramo vratiti u nužni okvir”, rekao je Borrell. “Postoje i globalni problemi, za čije je rješenje u našem interesu uključiti Rusiju, jer će ne rješavanje tih problema utjecati na sve nas”, izjavio je.

Usprkos tim argumentima, Borrell je izjavio kako će u narednim tjednima i mjesecima pripremiti opcije za nove sankcije protiv Ruske Federacije i moguća područja interakcije (međusobne suradnje) s Moskvom, izvješćuje Eadaily.

Podsjećamo: čelnici Europske unije na summitu u Bruxellesu 25. lipnja uputili su službi za vanjske poslove EU-a na čelu s Josepom Borrellom zahtjev da prouči mogućnost uvođenja novih sankcija protiv Rusije, uključujući ekonomske, za suprotstavljanje mogućim budućim aktivnostima Ruske Federacije, koje oni smatraju štetnim.

Komentari

komentar





You may also like