Borrell: „Rusija se sve više odvaja od Europe“

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, napisao je na svom blogu ubrzo nakon službenog posjeta Rusiji i razgovora s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, kako bi tijekom predstojećeg sastanka 22. veljače, čelnici europskih ministarstava vanjskih poslova mogli donijeti odluku o proširenju sankcija protiv Rusije u skladu s novim režimom sankcija zbog kršenja ljudskih prava.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell  u svom je blogu napisao:

“O tim ćemo pitanjima razgovarati s ministrima vanjskih poslova EU. Kao i uvijek, na državama je da odluče što će učiniti sljedeće, i da, mogu uključivati ​​sankcije”, napisao je Borrell.

Podsjetio je kako je EU u prosincu prošle godine odobrila novi režim individualnih sankcija koji uključuje uvođenje ograničenja zbog kršenja ljudskih prava.

Prema riječima šefa europske diplomacije, navedeni sastanak u Moskvi pokazao je da se “Rusija sve više odvaja od Europe“. “Ruska vlada nije željela iskoristiti ovu priliku za konstruktivniji dijalog s EU. To je za žaljenje i moramo razmišljati o posljedicama”, napisao je Borrell.

Kazao je kako su zbog situacije oko čelnika ruske oporbe Alekseja Navaljnog odnosi između Bruxellesa i Moskve pali na najnižu razinu u posljednjih nekoliko godina. Europska unija izuzetno je zabrinuta zbog “unutarnjeg stanja u Rusiji, uključujući političke slobode, vladavinu zakona i ljudska prava”, rekao je Borrell i podsjetio na obveze koje je Rusija preuzela u skladu s Europskom konvencijom o ljudskim pravima. Prema njegovim riječima, činjenica da Europska unija prisiljava Moskvu da ih se pridržava nije miješanje.
Podsjećamo: Lavrov je na sastanku s Borrellom u petak u Moskvi izjavio kako u odnosima Rusije i Europske unije nema normalnosti. “Ovo je nezdrava situacija koja nikome ne koristi”, izjavio je Lavrov, podsjećajući kako je ranije postojao sustavan i sveobuhvatan pristup odnosima između Moskve i Bruxellesa, ali da ga je “Europska unija srušila jednostrano”. Također je kazao kako će, ukoliko EU uvede nove sankcije protiv Rusije, stanje u tim odnosima „postati posve nepredvidljivo“.

Očito je kako je Rusija „spustila ručnu“ i više ne želi bespogovorno slušati kritike Zapada o stanju ljudskih prava te ga otvoreno poziva da pogleda što se s tim istim pravima događa kod njega doma. Moskva sada otvoreno govori kako ne dopušta Zapadu da se miješa u unutarnje stvari Rusije. Na isti način već dugo djeluje i Kina, pa je posve vidljivo da su riječi Josepa Borrella ispravne kada govori da se „Rusija sve više odvaja od Europe“. Ali za to stanje ona sasvim sigurno nije jedini krivac. Kao i za ljubav, i za svađu je potrebno dvoje.

 

 

Komentari

komentar
You may also like