Borrell: Ruska uporaba nuklearnog oružja u Ukrajini dovest će do uništenja ruske vojske

Ukrajinski rat i njegova moguća eskalacija i dalje je top tema kojom se bave brojni svjetski političari i mediji. Naravno, on se primarno tiče i Europske unije odnosno Europe u cjelini, s obzirom kako je upravo ona ta koja u tom kaosu najviše i stradava, naravno – s izuzetkom same Ukrajine kao primarne žrtve.

Kolika je zabrinutost budućim tijekom tamošnjih događaja, ali i kako eskalira međusobna retorika, najbolje svjedoči i slijedeća vijest koja se odnosi na izjavu visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josepa Borrella iz govora izrečenog na otvaranju Europske diplomatske akademije u Bruggeu.

Borrell je kazao kako će kolektivni Zapad dati snažni vojni, ali ne i nuklearni odgovor na eventualnu rusku uporabu nuklearnog oružja protiv Ukrajine, prenosi agencija TASS. “Nuklearni napad na Ukrajinu izazvat će odgovor EU-a, SAD-a i NATO-a. Neće biti nuklearni, ali će njegova snaga s vojne točke gledišta biti velika”, kazao je visoki predstavnik.

Prema njegovim riječima, razmjeri vojnih mjera odmazde Zapada “dovest će do uništenja ruske vojske”.

Borrell se osvrnuo i na izjavu Vladimira Putina da Rusija “ne blefira” kada kaže da će braniti svoj teritorij “svim raspoloživim sredstvima”. Naglasio je da zapadne zemlje “također ne blefiraju” kada upozoravaju na posljedice ako se nuklearno oružje upotrijebi u Ukrajini.

Čelnik europske diplomacije kazao je da je cijeli svijet zainteresiran “da se (sukob u Ukrajini) završi”. Također je naveo “potrebu da se nastavi podupirati” Ukrajinu i “tražiti diplomatske načine” za rješavanje sukoba.

“Za sada ih nema”, kazao je Josepp Borel.

 

Komentari

komentar

You may also like