Borrell: turske metode nisu europske metode

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell poručio je kako turske “metode” nisu europske metode te da se međunarodna agenda EU-a i Turske ne poklapaju.

Ranije je Borrell kazao da se Turska svojim ponašanjem sve više udaljava od EU-a – zbog zalaganja za rješenje s dvije države na Cipru, retorike i istraživanja plina u spornom teritoriju koji svojataju Grčka i Cipar.

“Turska je postala regionalna sila koju treba uzeti za ozbiljna, ali njena međunarodna agenda ne poklapa se dobro s europskom i njene metode nisu metode EU-a”, piše Borrell u članku objavljenom na stranicama Europske službe za vanjsko djelovanje.

Меđutim, navodi Borrell, Europska unija neće moći “postići stabilnost na kontinentu ako ne pronađe pravi balans u odnosima s Turskom”.

Borrell u članku podsjeća kako je Turska krajem veljače “pustila” migrante prema EU-u, da se njeni istraživački brodovi nalaze u ciparskom i grčkom teritorijalnom moru itd.

“Iako istinski pozdravljam izjave turskih dužnosnika, čak i na najvišoj razini, koji proklamiraju strateški interes Turske za pridruživanje Europskoj uniji, važno je da te izjave prate akcije koje potvrđuju takve namjere. Istodobno, odnosi ne mogu biti jednosmjerna ulica. EU također mora pokazati Turskoj da bi bila dobrodošla kao član obitelji ako ispuni svoju stranu dogovora”, piše Borrell.

Borrell napominje kako se odnosi EU-a i Turske ove godine nisu poboljšali pa je ukupna ocjena 2019. negativna.

“Snažan odnos suradnje s Turskom predstavljao bi važan doprinos europskoj stabilnosti. Također, Turska će teško pronaći boljeg partnera od EU-a”, navodi Borrell.

“Još uvijek imamo šansu preusmejriti naše odnose. EU pruža otvorenu ruku Turskoj nadajući se da će ju ona prigrabiti, a agenda koju predstavljaju lideri EU-a jasna je”, zaključuje šef europske diplomacije.

Komentari

komentar

You may also like