Borrell: važno je promijeniti odnose između EU i Rusije

Rusija je najveći susjed Europske unije i važan globalni igrač, izjavio je visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell obraćajući se zastupnicima u Europskom parlamentu u utorak, 14. rujna.

“U svakom slučaju, Rusija ostaje naš najveći susjed i važan globalni igrač. Neće nestati niti se promijeniti preko noći”, kazao je Borrel, a prenosi Eadaily.

Predložio je istražiti mogućnost postupnog mijenjanja odnosa kako bi ih učinili predvidljivijima i stabilnijima, a također se založio za suradnju po nekim pitanjima sigurnosne politike, poput onih vezanih uz Iran.

“Moram priznati da Rusija igra konstruktivnu ulogu u pitanju povezanom sa Zajedničkim sveobuhvatnim planom djelovanja o iranskom nuklearnom programu”, naglasio je prvi čovjek europske diplomacije.

Međutim, da ne bi bilo sve „idilično“, podsjetio je kako Rusija želi “podijeliti zemlje Europske unije”.

“Dakle, moramo ostati ujedinjeni. Ne samo da bismo trebali težiti manje sukobima sklonim odnosima s Rusijom, već i podržavati ljude poput Navaljnog. Htio bih razmišljati o obnovi partnerstva s Rusijom, ali to je danas daleka perspektiva”, zaključio je Josep Borrell.
 

Komentari

komentar

You may also like