Borrell: Zahtjev Rusije za zaustavljanje širenja NATO-a i EU je neprihvatljiv

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, u intervjuu za njemački medij Die Welt neprihvatljivima je proglasio ruske uvjete o sigurnosnim jamstvima.

“Zahtjevi za sigurnosnim jamstvima i prekid širenja EU i NATO-a na istok je čisto ruska agenda s potpuno neprihvatljivim uvjetima, poglavito u odnosu na Ukrajinu”, kazao je Borrell, čije riječi prenose RIA Novosti.

Za Borrella je ovo prvi put da je Moskva “pismeno predstavila svoj dnevni red”, što se nikada prije nije dogodilo.

“To rade samo pobjednici”, kazao je.

Razgovori bi se trebali odnositi ne samo na Ukrajinu i proširenje NATO saveza na istok, već i na “sva kršenja ugovora od usvajanja Završnog akta iz Helsinkija 1975.”, rekao je šef europske diplomacije.

“Ne slažemo se s mnogim razvojima ruske vanjske politike, kao ni s nekim događajima koje Moskva smatra unutarnjim stvarima”, rekao je Borrell.





Također je optužio Rusiju da “želi pregovarati o europskoj sigurnosnoj arhitekturi bez sudjelovanja Europske unije”.

“Ovo je apsurdno. Nećemo to prihvatiti.”

Prema Borrellovim riječima, pregovori o europskoj sigurnosnoj arhitekturi i sigurnosnim jamstvima su “pitanje koje se ne tiče samo Sjedinjenih Država i Rusije”.





“EU bi trebala biti prisutna na tim pregovorima, takvi pregovori imaju smisla samo ako se provode u bliskoj koordinaciji s EU i uz njezino sudjelovanje”, zaključio je Borrell.

Podsjećamo kako je sredinom prosinca Rusija objavila dva prijedloga sporazuma: sa Sjedinjenim Državama i s NATO savezom, a oba su predana na odgovarajuće adrese u Washington odnosno Bruxelles. Pri tom je zaobišla EU.

U tim prijedlozima, vrlo oštro formuliranim, Moskva predlaže da NATO da jamstva koja bi isključila njegovo daljnje širenje na istok, prije svega na Ukrajinu. Ruski predsjednik Vladimir Putin upravo je ta dva elementa u više puta naglasio kao „crvene crte“ koje Moskva neće dozvoliti prijeći.

Jučer su iz Washingtona i Moskve stigle potvrde o početku američko-ruskih razgovora 10. siječnja u Ženevi, kao i razgovora Rusija-NATO dva dana kasnije.

Što se tiče predmetne vijesti i Borrellovog pozivanja Rusije na poštivanje helsinškog završnog akta iz 1975. g. to djeluje pomalo čudno. Tada su na tlu Europe postojale posve druge geopolitičke konstrukcije nego što je to sada slučaj. Neovisno o tome što je Rusija pravna nasljednica SSSR-a, dovoljno je kazati kako se u vrijeme potpisivanja završnog ugovora SSSR prostirao do Poljske i tadašnje Čehoslovačke, koje već odavno nema, kao što nema niti Istočne i Zapadne Njemačke odnosno Varšavskog ugovora, a sve su te zemlje i mnoge druge bile njegove potpisnice. Osim toga Rusija je već davno i sama pozivala Zapad na poštivanje „duha Helsinkija“ što se tiče širenja NATO saveza ali je redovito dobivala odgovore da su to neka prošla vremena i da se treba polaziti od realnosti, a realnost je takva da Moskva mora razgovarati na zajedničkoj platformi s NATO savezom. To bi Borrell sigurno morao znati s obzirom na svoju dužnost.

Međutim pritisak je očito prevelik, a vremena sve manje, pa je nervoza i posve razumljiva.

 

 

Komentari

komentar

You may also like