BP želi izići iz udjela u ruskom Rosneftu, ali gubici bi mogli biti golemi

Veliko pitanje u odluci britanske energetske tvrtke BP da proda svoj udio u ruskom Rosnjeftu nije ono hoće li to učiniti, već kako to učiniti. BP se želi riješiti svojih 20% udjela u toj ruskoj energetskoj mega-kompaniji ali bi ga to moglo koštati čak 25 milijardi dolara. Dionice te britanske tvrtke u zadnjem danu veljače pale su čak za 7%.

Jedan od njenih najvećih dioničara, pod uvjetom da ostane anoniman, izvijestio je kako, prema njegovom mišljenju, BP jednostavno nema alternativu da napusti Rosneft, piše kolumnistica britanskog The Timesa Emily Gosden.

“Ali ako kažu: “U redu, prodajemo dionice”, kome ih prodati? – napominje ujedno sugovornik tog medija. “Nije bilo jasnog razumijevanja tko će ga točno kupiti prije, a još više sada . ”

Činjenica da je BP objavio svoju odluku bez ikakvih planova o tome kako je provesti čini vjerojatnijim da će tvrtka na kraju morati samo “puhnuti u zviždaljku” na svoj udio od 14 milijardi dolara. Štoviše, Rusija bi ih mogla “jednostavno izvlastiti“, navodi kolumnistica Timesa. Jedan od izvora publikacije “s iskustvom u radu u Rusiji”, u intervjuu s novinarom i prije nego što se saznalo za korak BP-a, istaknuo je da će se tvrtka moći dogovoriti o bezbolnom izlasku iz Rosnjefta samo ako mogao bi dobiti “blagoslov” Igora Sečina  – direktora tog ruskog naftnog diva i “desne ruke predsjednika Putina” .

“Tanja linija s kojom će se Bernard Looney, izvršni direktor BP-a, morati nositi  je odnos sa Sechinom: oni su od temeljne važnosti. Svaki proturuski korak, svaka akcija koja izgleda negativno, može izazvati druge akcije. Moguće je da će jednostavno zaplijeniti imovinu“, citira svoj izvor Emily Gosden.

Pa ipak, u svojoj sinoćnjoj službenoj izjavi, čelnik BP-a “napustio je sav oprez” i, zapravo, “pokazao prst i Sečinu i Putinu”, oštro osuđujući ruske vojne akcije u Ukrajini, navodi Gosden. A s obzirom na to da je Rusija tijekom vikenda prijetila da će konfiscirati imovinu stranih tvrtki kao dio svog odgovora na zapadne sankcije, Moskva bi “mogla biti u iskušenju uzeti dio BP-a za sebe, čuvajući i dividende namijenjene britanskoj tvrtki” , upozorava ona.





Ako BP ipak uspije zadržati udio dovoljno dugo da ga pokuša nekako “iskoristiti” , tada će ga, kako smatraju britanski stručnjaci, tvrtka najvjerojatnije prodati strateškom investitoru, najvjerojatnije iz Kine ili Bliskog istoka.

“Jedina prava opcija je Kina “, kazao je izvor za Times, napominjući da će prodaja u ovom trenutku definitivno biti rasprodaja u hitnim slučajevima, te će stoga tvrtka morati napraviti veliki popust.

Uz to, vjerojatno se neće raditi o gotovini, već o razmjeni imovine, uvjeren je izvor.





“Kina sada pokušava izaći iz Meksičkog zaljeva putom razmjene, tako da postoji takva opcija“, kazao je. ” A Kina će se najvjerojatnije pokušati povući i iz Sjevernog mora. ”

Ovdje je zanimljivo naglasiti kako posljednjih dana i pojedini ruski analitičari u gostovanjima na tamošnjim državnim televizijama otvoreno iskazuju, kao mogućnost, i rusku koncesiju imovine BP-a. Međutim, oni navode kako slaba mogućnost za povoljnu prodaju svojih udjela u Rusiji zapravo i nije ono najgore po BP. Naime, oni tvrde kako BP polovicu svojih ukupnih svjetskih naftnih zaliha, preciznije 47%, posjeduje upravo na teritoriju Ruske Federacije.

Ovdje treba dodati kako se i mnoge druge zapadne energetske tvrtke povlače iz Rusije nakon što je Zapad uveo najstrože sankcije protiv te zemlje ubrzo poslije invazije na Ukrajinu. Neke od njih su i europski div Shell i američki energetski div ExxonMobil.

Komentari

komentar

You may also like