Brazil i Argentina planiraju stvoriti zajedničku valutu

Brazil i Argentina uskoro će objaviti o početku rada na stvaranju jedinstvene valute dviju zemalja, a početni fokus bit će na tome kako nova valuta, koju Brazil predlaže nazvati sur (jug), može potaknuti regionalnu trgovinu i smanjiti ovisnost o dolaru. O tome piše britanski medij The Financial Times.

Brazilski i argentinski predsjednici Luiz Inacio Lula da Silva i Alberto Fernandez u zajedničkoj su izjavi objavili kako te dvije najveće južnoameričke države rade na što čvršćoj gospodarskoj povezanosti koja bi uključivala i uvođenje zajedničke valute.

“Namjera nam je ukloniti barijere koje priječe našu razmjenu, pojednostaviti i modernizirati pravila te potaknuti korištenje lokalne valute. Također smo odlučili unaprijediti razgovore oko uvođenja zajedničke južnoameričke valute koja bi se mogla koristiti kako u financijskom tako i u tržišnom sektoru, a time bi se reducirali troškovi kao i naša vanjska ranjivost”, navedeno je u objavi.

Argentinski ministar gospodarstva, Sergio Massa, izjavio je za britanski medij da će “doći odluka da se počnu proučavati parametri potrebni za jedinstvenu valutu.” Prema njegovim riječima, planira se pozvati i druge zemlje Latinske Amerike da se pridruže ovom projektu.

Podsjećamo da je brazilska nacionalna valuta real, a argentinska peso.

 





Komentari

komentar

You may also like