Brazil odbacio pomoć G7; Macron nije spriječio ni požar u pariškoj crkvi, koja je svjetska baština

Foto: preuzeto s HRT

Brazilska vlada negativno je odgovorila na prijedlog članica kluba G7 o financijskoj pomoći Brazilu za borbu protiv požara u amazonskoj prašumi. Radi se o iznosu od 20 milijuna eura, a zajednički prijedlog Brazilu je uputio domaćin summita G7, francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Štoviše, šef ureda brazilskog predsjednika Onix Lorenzoni odgovorio je kako bi ti novci dobrodošli za zaštitu europskih šuma, uz još jednu zanimljivu „opservaciju“, koja samo ukazuje na naraslu netrpeljivost između brazilskog predsjednika Joira Bolsonara i francuskog čelnika Macrona: „Macron nije mogao izbjeći pretpostavljeni požar u crkvi, koja je svjetska baština, i još nas želi nečemu učiti? On se ima čime baviti kod kuće i u francuskim kolonijama“, citati su Lorenzonijevih riječi, objavljeni na portalu G1.

Podsjećamo: Amazona je površinom veća od Europe i predstavlja svojevrsna „pluća svijeta“. Zbog toga je, svakako, razumljiva zabrinutost svjetskih vođa za stanje s navedenim požarima, ali je nedopustivo da oni o načinima pomoći Brazilu razgovaraju bez njegovih političkih predstavnika, jer Brazil nije Bosna, već jedna od najvećih država svijeta i po površini i po broju stanovnika. Glumiti veličinu i elitu unutar G7 je jedno, ali ne poštivati nečiji suverenitet pri donošenju odluka koje se tiču njega nešto je sasvim drugo. Osim toga, na summitu G7 „neočekivano“ se pojavio i jedan iranski ministar vanjskih poslova Mohammed Javad Zarif jer je Iran bio jedna od glavnih tema sastanka „sedmorice veličanstvenih“, pa je, barem prema sličnom obrascu, tamo mogao biti pozvan i netko iz brazilskog državnog vrha. Međutim, „elitni“ klub se očito boji da se na taj način ne bi primijetilo kako on više nije u stanju rješavati ključne globalne probleme, jer bi odmah, po konkretnom problemu bilo uočljivo da je u tu svrhu znatno primjerenija platforma G20, čiji je, između ostalih, član i Brazil.

 

Bolsonaro odbacio Macronov prijedlog o zajedničkom gašenju požara u Amazoni i uvrijedio njegovu ženu





 

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like