Brazil odobrio uporabu ruskog cjepiva “Sputnik V”

Brazilski nacionalni farmaceutski regulator ANVISA odobrio je uvoz i uporabu ruskog cjepiva protiv koronavirusa Sputnik V u zemlji, objavljeno je na službenom twitteru ruskog proizvođača cjepiva.

Time je Brazil postao 67. zemlja na svijetu koja je odobrila Sputnik V.

Brazil, međutim, nameće i pojedina ograničenja u svezi cijepljenja ovim ruskim cjepivom. Tako je zabranjeno cijepljenje Sputnikom V osobama mlađim od 18 godina, trudnicama i dojiljama, kao i pacijentima s nizom bolesti.

Precizira se kako će prva serija ruskog cjepiva u Brazil stići u srpnju, navodi Eadaily.

Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) objavio je kako „buja“ potražnja za Sputnikom V u cijelom svijetu zbog njegove visoke sigurnosti i učinkovitosti. Potvrda toga je i činjenica da je krajem svibnja Međunarodna federacija Crvenog križa i Crvenog polumjeseca od Rusije zatražila da im isporuči cjepivo Sputnik V.

Podsjećamo: Sputnik V još uvijek nije službeno registriran od strane nadležnog regulatora EU iako je ono službeno odobreno u već 70-ak zemalja svijeta i jedno je od najtraženijih cjepiva protiv Covida-19 uopće. Međutim, niz zemalja EU, prije svega one čije se gospodarstvo u znatnoj mjeri oslanja na turizam, priznaje cijepljenje Sputnikom V, jednako kao i bilo kojim drugim cjepivom odobrenim unutar EU, kao valjanim što se tiče dolazaka ruskih turista. Među njima je i Hrvatska.





 

Komentari

komentar





You may also like