Brazil u Atlantiku potapa nekadašnji nosač aviona Foch

Brazilske vlasti odlučile su potopiti u Atlantiku nekadašnji nosač zrakoplova Foch koji je bio ponos francuske mornarice, a kasnije je prodan Brazilu. Ekolozi kritiziraju takvo rješenje za ‘ukleti brod’ koji nijedna luka nije htjela primiti i koji je, upozoravaju, toksičan, izvještava AFP.

“Teglenje broda je rizično, a i trup je oštećen (…) i jedino je rješenje kontrolirano potapanje”, priopćili su u srijedu brazilska mornarica i ministarstvo obrane.

Organizacije za zaštitu okoliša navode da je odluka sporna jer je trup broda, dug 266 metara, ispunjen magnetima, polikloriranim bifenilima (PCB) što je zabranjeno od 1987., te živom i drugim toksičnim tvarima koje su visoko rizične za živi svijet u moru.

Mornarica je prije dva tjedna odlučila odtegliti taj nekadašnji nosač zrakoplova 315 kilometara od brazilske obale te je priopćila da zbog visokog stupnja oštećenja i “velike opasnosti” po okoliš neće dopustiti uplovljavanje broda u neku brazilsku luku ili u brazilske teritorijalne vode.

Nekoliko nevladinih organizaciji upozorilo je da je Brazil na putu “da počini ekološki zločin, a udruga Robin Hood kazala je da je bivši nosač zrakoplova “toksični paket težak 30.000 tona”. Sagrađen prije 50 godina u brodogradilištu Saint-Nazaire na zapadu Francuske, Foch je 36 godina bio u službi francuske mornarice. Godine 2000. kupio ga je Brazil i nazvao Sao Paulo. Godine 2017.

Komentari

komentar





You may also like