Brexit i Covid opustošili britanski financijski sustav na poslijeratnu razinu

Velika Britanija suočava se s velikim financijskim problemima uzrokovanim s jedne strane Brexitom i ne postizanjem sporazuma o slobodnoj trgovini s EU nakon što 31. prosinca 2020. g. završi tzv. prijelazno razdoblje, a s druge strane zbog posljedica epidemije koronavirusa Covid-19.

U srijedu, 21. listopada, britanski ured za statistiku (ONS) objavio je podatke iz kojih se vidi kako se državni dug približava maksimumu za posljednjih 60 godina tj. granici na kojoj se Velika Britanija nalazila 1960. g., koji je bio vezan uz posljedice Drugog svjetskog rata. Državni dug u ovoj financijskoj godini, koja je završila u rujnu, iznosio je 2059,7 milijardi funti, što je čak 259,2 milijardi više nego u prošloj godini.

Prema podacima ONS-a, britanski BDP u drugom tromjesečju ove godine pao je za 19.8% u usporedbi s prvim tromjesečjem, što je neviđen pad tog temeljnog gospodarskog pokazatelja od kada je 1955.g. počelo njegovo službeno godišnje praćenje u Velikoj Britaniji.

Londonski financijski analitičari smatraju kako usporena dinamika rasta u drugoj polovici ove godine neće biti dostatna za zadovoljenje upita za kredite državnog financiranja.

Tako je Paul Dale, glavni ekonomist u Capital Economics-u, jednom od najvećih londonskih središta za financijsku i ekonomsku analizu, izjavio kako je moguće da ukupni deficit državnih financija dostigne 390 milijardi funti do kraja financijske godine, što će biti ravno deficitu u iznosu 19.6% od BDP-a. Pri tom je naglasio kako je u ovakvim teškim uvjetima vrijednost državnih obveznica iznosila svega 0,19% što je mizerna veličina.

 





 

 

Komentari

komentar





You may also like