Brexit na djelu: u V. Britaniji startala nova imigracijska pravila

Još u ljeto ove godine britanska vlada najavila je da će od siječnja iduće godine primjenjivati ​​jedinstvena imigracijska pravila za nove dolaske iz zemalja EU-a i izvan EU-a, temeljena na novom sustavu bodovanja. Ako podnositelj zahtjeva dosegne određeni broj bodova, dobiva vizu za ulazak i rad u Velikoj Britaniji.

Prema informacijama britanskog MUP-a, novi postupak dobivanja ulazne vize za boravak i zaposlenje započinje u utorak 1. prosinca 2020., odnosno mjesec dana prije stupanja na snagu novih imigracijskih propisa.

Na temelju regulatornih smjernica koje će stupiti na snagu od 1. siječnja 2021. godine, strani podnositelj zahtjeva mora imati najmanje 70 bodova u skladu sa svakim od utvrđenih kriterija kako bi njegova prijava mogla biti valjano podnesena, a da bi je britanske je vlasti kasnije mogle odobriti.

Ova shema zahtijeva da strani radnici u trenutku podnošenja zahtjeva imaju valjanu ponudu za posao od poslodavca iz Ujedinjenog Kraljevstva, čije pravo na ponudu posla priznaje vlada Velike Britanije.

Strani radnici mogu se prijaviti za poslove za koje imaju potrebne minimalne kvalifikacije ili veće od njih.

Uz to, samo kandidati s „prihvatljivom razinom“ znanja engleskog jezika, prema službenoj definiciji, mogu biti primljeni na rad u Ujedinjeno Kraljevstvo.





Prema pravilniku, oni koji ispunjavaju ove kriterije mogu zaraditi „nepromjenjivih“ 50 bodova, ali dodatnih 20 bodova mora se prikupiti kada se ispune uvjeti koji mogu biti „promjenjivi“.

To uključuje plaću koja može sama odrediti dodatnih 20 bodova. Istodobno, godišnja minimalna plaća potrebna za postizanje ovog cilja iznosi 25,6 tisuća funti.

Ako godišnja plaća u ovom iznosu nije dostupna na danom radnom mjestu, izgubljeni bodovi mogu se nadoknaditi ispunjavanjem drugih uvjeta.





Na primjer, stranci koji dolaze s ponudom za posao obećavajući minimalnu plaću od 20.480 £ godišnje, pod uvjetom da je posao na službenom popisu kratkoročnih poslova, mogu očekivati ​​da će imati koristi od njihovih zahtjeva za posao. Podnošenje ponuda za posao za takva radna mjesta također dobiva 20 bodova tijekom ocjenjivanja.

Slično tome, može se dobiti najviše 20 bodova ako poslodavac ne obeća plaću od 25,6 tisuća funti godišnje, ali kandidat ima doktorat u određenoj profesionalnoj djelatnosti koja je relevantna za ispunjenje dodijeljene radne zadaće.

Strani državljani zemalja EU koji su se legalno i profesionalno nastanili u Velikoj Britaniji prije kraja prijelaznog razdoblja do 31. prosinca 2020., mogu i dalje boraviti u zemlji bez posebne vize i zadržati sva svoja prava ako su zatražili dozvolu trajnog boravka temeljem važećeg zakona.

Zahtjevi stranih državljana za dozvolu stalnog boravka mogu se podnijeti do 30. lipnja 2021. godine.

 

 

Komentari

komentar

You may also like