Brexit: Nastavljeni pregovori licem u lice, otkucava sat za postizanje sporazuma

Pregovori licem u lice između Europske unije i Velike Britanije o trgovinskom sporazumu ponovno su pokrenuti u subotu, u posljednjem pokušaju postizanja dogovora samo pet tjedana prije službenog “prekida”.

Europski pregovarač Michel Barnier pristigao je u subotu ujutro u London na pregovore. U petak navečer je rekao da je “vrlo sretan” što se vraća u grad i da će nastaviti “strpljivo i odlučno” raditi.

Barnier i britanski pregovarač David Frost rade na postizanju sporazuma prije završetka prijelaznog razdoblja 31. prosinca. Obje strane pozivaju na kompromis oko tri glavna pitanja – ribarstva, državne pomoći i načina rješavanja budućih sporova.

Britanija je napustila blok 31. siječnja ove godine, a “neuredni” brexit ugrozio bi granice, financijska tržišta i poremetio lance opskrbe koji se protežu diljem Europe i šire, dok se u isto vrijeme svijet bori s velikim troškovima u suzbijanju covida-19.

Britanski premijer Boris Johnson razgovarao je s irskim kolegom Michealom Martinom u petak navečer. Johnson je naglasio svoju predanost postizanju sporazuma kojim se poštuje suverenitet Ujedinjenog Kraljevstva, priopćeno je.

Pojedini mediji u petak su sugerirali da je Britanija odbila europski prijedlog o vrijednosti ribarske kvote koju europska flota lovi u britanskim vodama koje bi se trebale vratiti UK-u.





Telegraph je izvijestio da će EU popustiti po pitanju prava na ribolov.

Komentari

komentar





You may also like