Brexit: Od danas je potrebna putovnica za ulazak građana Europske unije u UK

Osobna iskaznica od petka više neće vrijediti za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo koje ubuduće traži od građana EU i od švicarskih građana da pokažu putovnicu, što je među novijim posljedicama Brexita, piše Euronews.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova ističe da će ova promjena omogućiti da se “organizirane kriminalne bande i druge osobe spriječi u zlouporabi sustava” jer su osobne iskaznice, kaže, “nezaštićen” dokument.

Podaci ministarstva pokazuju da su 48 % krivotvorenih dokumenata otkrivenih na britanskoj granici 2020. europske i švicarske osobne iskaznice. Te je dokumente “lakše krivotvoriti nego putovnice”, ističe ministarstvo i neki “nemaju biometrijske podatke”. “Moramo djelovati protiv kriminalaca koji žele ilegalno ući u našu zemlju s krivotvorenim dokumentima”, rekla je u priopćenju ministrica unutarnjih poslova Priti Patel.

“Prestankom uporabe nezaštićenih osobnih iskaznica jačamo našu granicu i ispunjavamo volju naroda da preuzmemo kontrolu nad našim imigracijskim sustavom”, dodala je. Ova nova mjera, najavljena prije godinu dana, dio je širokog novog imigracijskog plana koji označava najavljeno pooštravanje u okviru brexita koje je Patel u priopćenju opisala kao “strogo prema onima koji žele zloupotrijebiti sustav i pravedno prema onima koji poštuju propise”.

Jedine iznimke za predočenje putovnica jesu irski državljani te europski i švicarski građani s (privremenim ili stalnim) statusom britanskih rezidenata  koji će moći ući u UK s osobnom iskaznicom do 31. prosinca 2025.

Komentari

komentar





You may also like