Brexit: “velika je vjerojatnost” da neće biti sporazuma s EU-om

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je kako postoji “velika vjerojatnost” da sporazum između Velike Britanije i EU-a o uređenju trgovinskih odnosa neće biti postignut. Podsjetimo, 31. prosinca završava prijelazno razdoblje, tijekom kojega je Velika Britanija još uvijek dio jedinstvenog tržišta i carinske unije s EU-om.

“Postoji velika vjerojatnost da ćemo imati riješenje više poput australskog odnosa s EU-om ili kanadskog odnosa s EU-om”, istaknuo je Johnson.

Ako sporazum ne bude postignut, što je očito sve izglednije, Velika Britanija i EU trgovat će po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), kao što to čine Australija i Unija.

“Sada je vrijeme” da se tvrtke i Britanci pripreme za sporazum bez dogovora, kazao je Johnson, prenosi BBC.

Velika Britanija i EU ne mogu postići sporazum po pitanju ribolova, subvencioniranja domaćeg gospodarstva i mehanizma za razriješenje sporova. London tvrdi da Bruxelles želi ograničiti Veliku Britaniju kao da nije napustila Europsku uniju.

EU nas želi “zaključati” u svoj pravni sustav, kazao je Johnson i istaknuo da bi, po prijedlogu Bruxellesa, Velika Britanija ostala “blizanac” EU-a.





 

Komentari

komentar





You may also like