BRICS razmatra proširenje: Argentina, Saudijska Arabija, Meksiko, Egipat?

U četvrtak je, pod kineskim predsjedanjem, otvoren dvodnevni summit BRICS-a, neformalne međunarodne udruge koja uključuje Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku. Dnevni red sastanka u video formatu uključuje promicanje globalnog razvoja, razgovor o svjetskim problemima, kao i širenje BRICS-a privlačenjem novih država, piše ruska Nezavisimaya Gazeta.

Prema novinama, globalna kriza je potaknula članice BRICS-a da intenziviraju suradnju unutar grupe i prošire veze udruge. Prema riječima kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija, širenje BRICS-a pomoglo bi povećanju utjecaja udruženja i pridonijelo održavanju svjetkog mira. Nakon sastanka, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su Saudijska Arabija i Argentina zainteresirane za ulazak u BRICS.

“Ključno obrazloženje Argentine za ulazak u BRICS je da je već uspostavila čvrstu suradnju sa svakom od država članica udruge, uspostavljajući temelje za buduće sudjelovanje. Istovremeno, argentinsko gospodarstvo može se organski uklopiti u ekonomije BRICS-a svojim  agroindustrijskim kompleksom i značajnim mineralnim resursima”, rekla je Nailja Jakovleva, ruska profesorica koja poznaje Južnu Ameriku. Osim toga, BRICS je uspostavio novu razvojnu banku koja nudi zajmove članicama. Stručnjakinja je dodala da bi pridruživanje Argentine moglo otvoriti vrata BRICS-a drugim velikim državama u razvoju, poput Meksika i Indonezije. Urugvaj, Iran, Egipat, Gvineja, Tajland i brojne post-sovjetske države često se navode kao mogući kandidati za ulazak u BRICS, piše ruski list.

Komentari

komentar

You may also like