Brifing ruskog generala: Ruska vojna policija uspostavit će nadzor na granici Sirije i Izraela!

U četvrtak, 2. kolovoza, zapovjednik Glavne operativne uprave ruske vojske general-pukovnik Sergei Rudskoy, na konferenciji za medije izjavio je kako je sirijska vojska, uz rusku zračnu potporu, u potpunosti uništila teroriste iz „Islamske države“ i „Jabhat al-Nusre“ u regijama Suweida, Deraa i Quneitra, na jugo-zapadu Sirije, i uspostavila svoj potpuni nadzor.

Također je kazao kako su teroristi, koji su se tamo skrivali pod nazivom „umjerena oporba“, nadzirali više od 55% teritorija južne zone deeskalacije, formirane od dijelova tih triju regija i s umjerenom oporbom postojano izvodili vojne aktivnosti protiv vladinih snaga radi proširenja teritorija kojeg su nadzirali. Pri tom su civili, koji su bili taoci takve situacije, bili suočeni s nestašicom hrane, lijekova i pitke vode, kazao je ruski general.

Kritizirao je i činjenicu kako je međunarodna humanitarna pomoć, koja je dostavljana u te zone, postojano završavala u rukama terorista i do civila nije stizala.

Posljednja uporišta ISIL-a na jugo-zapadu regije El-Quneitra 1. su kolovoza uništile postrojbe specijalnih snaga „Tigar“ iz sastava 4. oklopne divizije sirijske vojske. Sveukupno je tijekom izvođenja vojnih operacija na jugo-zapadu Sirije oslobođeno 3332 km2 teritorija i pod nadzor vlade u Damasku stavljena 146 naselja, od čega mirnim putom tj. pregovorima – njih 50, kazao je Rudskoy.

Tijekom brzog prodora sirijske vojske na utvrđene točke islamista u zoni Kusairi, likvidirano je 160 terorista „Islamske države“. Vojne akcije vođene su isključivo protiv boraca te organizacije i „Jabhat al-Nusre“, kazao je Rudskoy, a drugdje je stvar „sređena“ posredstvom ruskog Središta za pomirbu sukobljenih strana: razoružane su oporbene organizacije i sporazumno uspostavljena tijela vlasti odana službenoj vladi u Damasku. Oporbeni borci dragovoljno su predali više od 650 komada oružja i vojne tehnike, a također i 39 tenkova, 28 borbenih vozila i oklopnih transportera, raketnih sustava, minobacača.

U potpunosti je uspostavljen nadzor nad sirijsko-jordanskom granicom i stvoreni uvjeti za obnovu aktivnosti mirovnih snaga UN-a u zonama između Sirije i Izraela na Golanskoj visoravni, sukladno rezoluciji VS UN-a 1974. godine, kazao je Rudskoy. Njihova je aktivnost prestala 2012.g. zbog izostanka sigurnosti. „Danas su mirovne snage UN-a uz pratnju ruske vojne policije izvršile prvu ophodnju u zoni razdvajanja snaga u posljednjih šest godina. S ciljem onemogućavanja mogućih provokacija, nasuprot punktova UN-a uz liniju „Bravo“ planira se uspostava 8 nadzornih točaka vojne policije ruske vojske. Nakon stabilizacije stanja te će točke biti predane vojnicima sirijske vojske“, naglasio je ruski general.

Dodao je kako druge dvije države-jamci južne zone deeskalacije, SAD i Jordan, nisu poduzimale nikakve mjere nakon zaoštravanja stanja na jugu Sirije, iako su im informacije o tome službeno pristizale. Zbog toga je sirijska vojska, skupa s postrojbama umjerene oporbe koje su joj se pridružile, počela borbe za vraćanje nadzora nad tim dijelom zemlje, pri čemu je zapovjedništvo ruske vojske postojano održavalo vezu s izraelskom i jordanskom vojskom radi sprječavanja neželjenih incidenata.

Govoreći o stanju u drugim dijelovima Sirije, ruski general je izrazio zabrinutost zaoštravanjam stanja u zoni deeskalacije Idlib i napadima na vojne objekte ruske vojske s pomoću dronova iz te regije, a učestali su i napadi na sirijsku vojsku i civilne objekte u Aleppu, regiji Hama i brdskom dijelu Latakije, sve to s teritorija Idliba. Samo u zadnjih 10 dana zabilježena su 84 napada iz Idliba, dodao je general Rudskoy.

Rusija je zabrinuta i stanjem u izbjegličkom kampu „Rukban“ na istoku regije Homs, u zoni grada At-Tanf na tromeđi s Jordanom i Irakom, koja je pod nadzorom SAD-a, gdje u teškim uvjetima živi 60 tisuća ljudi. U njoj djeluju i teroristi, pa ta situacija iziskuje žurno riješenje, navodi Rudskoy. Tamo se primjećuje povećanje ISIL-ovih postrojbi koje vrše terorističke napade na naselja u regiji Suweida i Damask, a također se nastoje ubacivati i u Palmiru i Deir ez-Zour, u čemu ih sprječava rusko i sirijsko zrakoplovstvo.

55-kilometarska zona oko At-Tanfa proglašena je sigurnosnom zonom od strane SAD-a koje su tamo otvorile svoju vojnu bazu i ne dozvoljavaju pristup postrojbama sirijske vojske ili šijtskim oružanim organizacijama s kojima ona surađuje. General Sergei Rudskoy danas je izjavio kako smatra nužnim da „američki partneri hitno osiguraju dostavu humanitarne pomoći u „Rukban“, osiguraju izvlačenje iz njega izbjeglica u mjesta njihovog stalnog prebivališta i zatvore vojnu bazu u At-Tanfu“.

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like