Britanci spašavaju svoje cjepivo koje se našlo u problemima

Britanci moraju biti sigurni da sustav nadzora cjepiva protiv zaraze koronavirusom Covid-19 djeluje učinkovito nakon što su u Velikoj Britaniji promijene preporuke za primjenu cjepiva AstraZeneca mladima, izjavio je u četvrtak, 8. travnja, ministar zdravstva Ujedinjenog Kraljevstva Matt Hancock, a prenosi Reuters.

“Ljudi mogu biti sigurni da imamo vrhunski sigurnosni sustav kojim upravlja naš regulator svjetske klase. Potpuno smo transparentni u pogledu svih nuspojava (cjepiva AstraZeneca, op.GN.), bez obzira koliko rijetke bile” – izjavio Hancock u programu televizije Sky News.

Savjetodavni odbor Ujedinjenog Kraljevstva za cjepiva priopćio je prošle srijede da bi se mlađim od 30 godina trebala dati alternativa cjepivu AstraZeneca zbog “nastajuće rijetke” nuspojave krvnih ugrušaka u mozgu.

Od prošloga tjedna broj prijavljenih izvješća o sumnji na nuspojave nakon cijepljenja ovim cjepivom protiv koronavirusa u Austriji povećao se sa 17.280 na 18.063 tijekom cijelog razdoblja promatranja. Na drugom mjestu nalazi se američko-njemačko cjepivo Pfizer/BioNTech – 4.476 izvješća o raznim reakcijama, dok je na trećem mjestu cjepivo američke tvrtke Moderna s 519 prijava.

Podsjećamo: Europska agencija za lijekove – EMA, jučer je potvrdila vezu između rijetkih pojava tromboze i cjepiva AstraZenece protiv Covida-19.

Od 4. travnja u EU registrirana su 222 slučaja tromboze nakon 34 milijuna cijepljenja. U 18 slučajeva pojava krvnih ugrušaka dovela je do smrti pacijenta.





Estonija je danas uvela ograničenja primjene AstraZenecinog cjepiva, dozvolivši cijepljenje njime samo osobama starijim od 60 godina.

Komentari

komentar





You may also like