Britanija zabranjuje izvoz luksuzne robe u Rusiju i uvodi nove uvozne carine

Velika Britanija je u utorak objavila da će zabraniti izvoz luksuzne robe u Rusiju i uvesti novu carinu od 35 posto na 900 milijuna funti vrijedan ruski uvoz, uključujući votku, metale, gnojiva i drugu robu.

Taj potez uslijedio je nakon niza gospodarskih sankcija koje je najavila britanska vlada kako bi kaznila ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog invazije na Ukrajinu. Kasnije bi se trebale objaviti daljnje sankcije protiv bogatih Rusa.

“Naše nove carine dodatno će izolirati rusko gospodarstvo od globalne trgovine, osiguravši da (Rusija) nema koristi od međunarodnog sustava utemeljenog na pravilima koji ne poštuje”, priopćio je ministar financija Rishi Sunak.

Rusija tvrdi da provodi “specijalnu operaciju” razoružavanja i “denacifikacije” Ukrajine, što Kijev i njegovi saveznici smatraju neutemeljenim izgovorom za invaziju na demokratsku naciju od 44 milijuna stanovnika.

Britanska vlada je navela da će zabrana izvoza uskoro stupiti na snagu i da će uskoro biti utvrđen popis pogođenih proizvoda, ali je dodala da će to vjerojatno uključivati ​​vrhunsku modu, umjetnička djela i luksuzna vozila.

Mnoge britanske tvrtke, uključujući proizvođače automobila Jaguar Land Rover i Aston Martin te luksuznu modnu marku Burberry, već su objavile da privremeno zatvaraju svoje poslovnice u Rusiji ili obustavljaju isporuku robe.





Vlada je priopćila da je roba koja podliježe dodatnim carinama od 35 posto odabrana kako bi se minimizirao utjecaj na Britaniju, a povećao utjecaj na rusko gospodarstvo.

Roba uključuje željezo, čelik, gnojiva, drvo, gume, teretne kontejnere, cement, bakar, aluminij, srebro, olovo, željeznu rudu, otpadne proizvode prehrambene industrije, pića, alkoholna pića i ocat, staklo i stakleno posuđe, žitarice, ulje sjemenki, papir i karton, strojeve, umjetnička djela, antikvitete, krzno i umjetno krzno, brodove i bijelu ribu.

Vlada je također priopćila kako ukida svu potporu za financiranje izvoza Rusiji i Bjelorusiji, što znači da više neće izdavati nikakva nova jamstva, zajmove ili osiguranje za izvoz.





Postojeća britanska izloženost Rusiji preko njezine izvozne kreditne agencije iznosi oko 100 milijuna funti.

Komentari

komentar

You may also like