Britaniji prijeti katastrofa! Dramatično upozorenje britanske središnje banke

Sve češće, utjecajni britanski mediji upozoravaju na alarmantno stanje u britanskoj ekonomiji, ali i onoj zapadnoj, koje potresaju visoka inflacija, energetska kriza i još puno toga.

O tome svjedoči i upravo objavljena vijest u britanskom mediju The Independent.

U tekstu se upozorava na dramatične vijesti koje su upravo pristigle iz središnje britanske banke – Bank of England. Ona je, naime, podigla kamatnu stopu na 1,75 posto, što je najveći porast u 27 godina, piše britanski medij.

Dakle, riječ je definitivno o potezu kojim državni regulator želi suzbiti podivljalu inflaciju u zemlji i u čemu Velika Britanija nije jedina. Nedavno smo na ovom portalu pisali i o sličnim, nepopularnim potezima (po biznis i investitore) koje poduzima i američki FED.

Kriza troškova života nastavit će se tijekom sljedeće godine i početi jenjavati tek 2024., pri čemu će se gospodarstvo Ujedinjenog Kraljevstva smanjivati ​​pet uzastopnih tromjesečja, prema najnovijim prognozama središnje banke, navodi dalje The Independent (podsjećamo da je pad gospodarstva dva uzastopna tromjesečja službeno označava i početak recesije, op. GN.).

Inflacija bi ove zime trebala porasti na 13,3 posto kada narasle cijene plina znače da će se potrošači suočiti s prosječnim računima za energiju od 3500 funti – više u odnosu na 1200 funti prije godinu dana – objavila je Bank of England!





Kućanstva se suočavaju s najdužim i najoštrijim padom životnog standarda dosad, jer se računi za energiju utrostručuju, a UK tone u duboku i dugotrajnu recesiju, upozorila je britanska središnja banka, u jednoj od svojih najcrnjih procjena gospodarstva ikada, navodi The Independent.

Think tank Resolution Foundation upozorio je da bi iduće godine inflacija mogla doseći “astronomski” rekordnih 15 posto – najvišu razinu od 1980. godine.

Sve je ovo „većim dijelom posljedica ruskog ograničenja opskrbe plinom Europi i rizika od daljnjih rezova”, izjavio je guverner Bank of England Andrew Bailey na medijskoj konferenciji, prenosi britanski medij.





Teško se oteti snažnom dojmu ove, rekli bismo gotovo pa “provokativne” vijesti, i pri tom se ne upitati slijedeće: znači li sve ovo i priznanje (za sada još ne političkog vrha u Londonu) i kraha britanske proturuske politike tj. želje Velike Britanije za ekonomskim slamanjem Rusije u sklopu neviđenih proturuskih sankcija i pružanja velike vojne i financijske pomoći Kijevu? Odgovor na to pitanje prepuštamo vama. Ali sam narativ britanskih (mainstream!) medija, koji ukazuje na svu dramatiku zbivanja i na posljedice koje uskoro očekuju Veliku Britaniju, itekako ukazuje na to.

Komentari

komentar

You may also like