Britanska mornarica tvrdi da je zaplijenila napredne projektile krijumčarene iz Irana

Britansko ministarstvo obrane je sinoć priopćilo da je jedan od njezinih ratnih brodova u patroli u Perzijskom zaljevu ranije ove godine zaplijenio napredno oružje koje se krijumčarilo iz Irana prema Jemenu, što je u suprotnosti s rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a, prenosi AFP.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova odbacilo tvrdnju iz Londona. Osim toga, optužili su UK da su bili sudionik u ratu protiv Jemena prodajom oružja koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom koja je intervenirala u toj zemlji 2015, prenosi MEE.

Britanski brod HMS Montrose presreo je glisere koji su nosili projektile zemlja-zrak i motore za krstareće projektile za kopneni napad dok su bili u rutinskim patrolama u dva navrata u siječnju i veljači, priopćilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva (MoD). Gliserima su, navodno, upravljali krijumčari u međunarodnim vodama južno od Irana. To je prvi slučaj da je zaplijenjeno u tim vodama tako sofisticirano oružje iz Irana.

Nezakoniti teret uočio je helikopter Wildcat opremljen sofisticiranim radarskim sustavima koji je lansiran s Montrosea, navodi Ministarstvo obrane. U drugoj operaciji zapljene, 25. veljače, sudjelovao je i razarač mornarice Sjedinjenih Država USS Gridley, koji je poslao helikopter Seahawk “kako bi osigurao kritično nadgledanje”, priopćilo je britansko ministarstvo. Zapljene su predvodili britanski kraljevski marinci koji su na dva gumenjaka prišli gliserima te ih zaustavili i pretražili, dodaje se. Deseci paketa koji sadrže napredno oružje otkriveni su i zaplijenjeni, prije nego što su odneseni u UK na tehničku analizu. Utvrđeno je da sadrže raketne motore za krstareće projektile za kopnene napade iranske proizvodnje i projektile zemlja-zrak, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Iranski glasnogovornik Nasser Kanaani preko Twittera je napisao: “Kontinuiranom prodajom naprednog oružja samoproglašenoj vojnoj koaliciji protiv bespomoćnog naroda Jemena, Britanija je bila partner u ratu i agresiji na Jemen i kao takva nije u poziciji iznositi takve neutemeljene optužbe o Islamskoj Republici Iran i prikazivati lažno humanitarno lice”. Stoga, napisao je Kanaani, UK “nema moralni autoritet da iznosi optužbe protiv Islamske Republike Iran”.

Tip zaplijenjenih krstarećih projektila redovito koriste pobunjenici pokret Huti u Jemenu za gađanje ciljeva u Saudijskoj Arabiji, tvrdi London, a ispaljeni su na Abu Dhabi u siječnju, ubivši tri civila. Britansko ministarstvo obrane je dodalo da je pošiljka u suprotnosti s Rezolucijom 2216. Vijeća sigurnosti UN-a, usvojenom 2015. kako bi se spriječila potpora Hutijima, izvijestio je AFP. “Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti raditi na podršci trajnom miru u Jemenu i predano je međunarodnoj pomorskoj sigurnosti kako bi komercijalni brodovi mogli sigurno prometovati bez prijetnje”, dodao je ministar oružanih snaga James Heappey u izjavi. Glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva SAD-a, pukovnik Joseph Buccino, tvrdi: “Ova akcija pokazuje da nećemo dopustiti da neodgovorna i agresivna djela Irana prođu bez nadzora na kopnu, moru i u zraku”.





Komentari

komentar

You may also like