Britanska premijerka objavila vrijeme pokretanja pregovora o Brexitu

Britanska premijerka Theresa May danas je izjavila, kako će Velika Britanija pokrenuti proceduru izlaska iz Europske unije krajem ožujka 2017. godine, sukladno odredbama članka 50 Lisabonskog ugovora.

Navedeni članak navodi, kako bilo koja država članica EU može donjeti odluku o izlasku iz zajednice europskih država. Za otpočinjanje procedure država mora formalno izvjestiti Bruxelless o svojoj namjeri, nakon čega slijedi proces pregovora o načinu izlaska, uz reguliranje temelja budućih odnosa te države i Europske unije.

Premijerka May je naglasila kako će Velikoj Britaniji „biti nužni dobri odnosi s državama Europe“. Morat će se usuglasiti prihvatljivi uvjeti o trgovini, osigurati slobodan pristup tržištima i osigurati slobodu prelaska granica.

„Mi ćemo proučavati i usvajati odluke – mijenjati zakone ili ih očuvati. Mi smo ponajprije usmjereni na zaštitu prava britanskih radnika… Ali građani su glasovali za izlaz iz EU i mi ćemo to učiniti“, izjavila je predsjednica britanske vlade Theresa May.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like