Britanska premijerka od Bruxellessa želi bolji sporazum o trgovini nego što ga je od EU dobila Kanada

EU i Velika Britanija postigle su sporazum koji im omogućuje prijelaz na pregovore o trgovini. Britanska funta raste na temelju pozitivnih vijesti o uspjehu pregovora o Brexitu, piše Bloomberg.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je slijedeće: „Obje strane počele su slušati jedna drugu, korektirati svoj položaj i pokazivati spremnost na kompromis. … To su bili teški pregovori kako za EU, tako i za Ujedinjeno Kraljevstvo.“

Britanska premijerka Theresa May u petak u jutro na pregovore je došla s prijedlogom o financijskom sporazumu, o sporazumu glede statusa europljana koji žive u Velikoj Britaniji i o riješenju oko očuvanja otvorene granice između Irske, članice EU, i Sjeverne Irske kao dijela Ujedinjenog Kraljevstva. Upravo ovo posljednje pitanje je i najsloženije i zahtjeva delikatne četverostrane pregovore. Rješavanje tog problema oteglo se mjesecima.

Vođe EU mogu djelovati na temelju preporuke Europske komisije, suglasno kojoj je bio postignut „priličan napredak“. To omogućuje prijelaz na slijedeću fazu pregovora. Temeljem tih informacija odmah je ojačala i britanska valuta – funta.

Druga faza pregovora bit će još složenija i važnija. Za nju je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila, kako će biti puno složenija od procedure razvoda, koja se oduljila posljednjih 8 mjeseci.

Britanska premijerka je izjavila kako želi dublje partnerstvo i bolji dogovor nego što je sporazum o slobodnoj trgovini  koji je od Europske unije dobila Kanada. Ali (britanski) ministri će morati odlučiti oko čega su se spremni žrtvovati, kako bi dobilo ono nužno, a odgovor na to pitanje će varirati od jedne frakcije prema drugoj  u vladi i stranci torijevaca (nadimak za Konzervativnu stranku koja je 1830.g. zamijenila staru britansku torijevsku stranku koja je djelovala još od 17. stoljeća, op. GN.), navodi Bloomberg.





U drugoj fazi pregovora također se mogu pojaviti razmimoilaženja između članica EU, jer su njihovi interesi različiti.

Podsjećamo: krajem studenog povećana su očekivanja investitora  u odnosu na slijedeće povećanje kamatne stope Bank of England, nakon što su Velika Britanija i Europska unija postigle preliminarni sporazum o iznosu isplate UK za Brexit. Tržišni igrači počeli su računati na povišenje kamatne stope spomenute banke za 25 baznih točaka u rujnu iduće godine. Prije toga se očekivalo kako će se to dogoditi u studenom 2018.g.

 





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like