Britanska vlada prvi put blokirala škotski zakon: Škotski parlament htio olakšati pravnu promjenu roda

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva odlučila je blokirati kontroverzni škotski zakon osmišljen kako bi ljudima olakšao promjenu zakonskog spola, izvještava BBC.

Britanski ministri kažu da bi njegova provedba bila u suprotnosti sa zakonima o jednakosti koji se primjenjuju u cijelom Ujedinjenom Kraljevstvu. To je prva do sada uporaba pravnog alata propisanom u odjeljku 35. Škotskog zakona iz 1998. kojim je dogovoreno formiranje Škotskog parlamenta. U tom zakonu je navedeno da vlada iz Londona može blokirati škotske zakone.

Premijerka Škotske Nicola Sturgeon preko Twittera je blokadu opisala kao “potpuni frontalni napad” na škotski parlament i obećala je da će se suprotstaviti vetu. Tvrdi da će škotska vlada “braniti” prijedlog zakona, upozorivši da će, ako veto prođe, to samo biti “prvi od mnogih”. Nancy Kelley, aktivistica za prava transrodnih ljudi iz udruge Stonewall, opisala je potez vlade iz Londona kao “nuklearna opcija”, prenosi The Guardian.

Tajnik britanske vlade za Škotsku, Alister Jack, tvrdi da će sutra poduzeti pravne korake kako bi potvrdio blokadu škotskog zakona. Rekao je da je zabrinut da bi nacrt zakona imao “štetan utjecaj” na šire zakonodavstvo u UK, posebice na Zakon o jednakosti. “Naravno, transrodne osobe koje prolaze kroz proces promjene spola zaslužuju naše poštovanje, podršku i razumijevanje”, rekao je. “Nisam olako donio ovu odluku o vetu. No, novi zakon bi imao značajan utjecaj, između ostalog, na pitanja ravnopravnosti u Škotskoj, Engleskoj i Walesu.” Dodao je: “Ako škotska vlada odluči vratiti prijedlog zakona na ponovno razmatranje u škotski parlament, nadam se da možemo raditi zajedno kako bismo pronašli konstruktivno rješenje”.

Kritičari škotske vlade tvrde da premijerku i njenu Škotsku nacionalnu stranku (SNP) nije zaista briga za prava transrodnih, već da igraju igru protiv Londona. Naime, SNP se zalaže za nezavisnost Škotske, a Sturgeon zadnjih mjeseci poziva na novi referendum o odcjepljenju. Također, vlada Škotske i stranka SNP žale zbog izlaska iz EU i za to donekle krive London.

Škotski parlament je u prosincu glasao za usvajanje zakona o lakšem rodnom priznavanju s 86 glasova “za” i 39 “protiv”. Cilj predloženog zakona je pojednostaviti i ubrzati postojeći postupak dobivanja potvrde o priznavanju roda (GRC) kojom se mijenja zakonski priznati rod. Također, parlamentarci iz Edinburgha žele spustiti minimalnu dob za podnošenje zahtjeva za GRC s dosadašnjih 18 na 16 godina. Također bi novim zakonom uklonili potrebu za medicinskom dijagnozom rodne disforije. Kandidati sada, osim pribavljanja medicinske dijagnoze, također moraju proći “dvogodišnji test” tj. živjeti kao željeni rod i izjašnjavati se tako najmanje dvije godine prije podnošenja zahtjeva za potvrdu o izmjeni spola. Škotski novi zakon želi da se taj dvogodišnji period smanji na tri mjeseca, dok u slučaju osoba koje imaju 16 ili 17 godina, predlažu, taj period treba biti 6 mjeseci.





Aktivisti za transrodna prava pozdravili su prijedlog zakona, no kritičari prijedloga zabrinuti su da bi dopuštanje bilo kome da se “samoidentificira” kao žena moglo utjecati na sadašnja prava žena. Na primjer, boje se da bi svlačionice i WC prostori bili manje sigurna mjesta za žene.

Britanski ministri imaju pravo iskoristiti pravni mehanizam iz odjeljka 35. ako misle da bi neki škotski zakon “loše utjecao” na provedbu zakona za Ujedinjeno Kraljevstvo koji imaju veću pravnu snagu. No, škotska premijerka Nicola Sturgeon ustvrdila je da nema temelja da vlada Ujedinjenog Kraljevstva ospori zakon budući da njegovo donošenje spada u ovlasti škotskog parlamenta. Rekla je da se trans osobe koriste kao “kao političko oružje”. No, ministri Ujedinjenog Kraljevstva zabrinuti su zbog mogućeg utjecaja na Zakon o jednakosti. Njime se, među ostalim, štite prostori koji bi trebali biti samo za žene. Također, misle da bi škotski zakon zakomplicirao birokraciju i dokumente koji bi trebali biti ujednačeni s ostakom UK.

Neke druge države poput Irske, Danske i Argentine su usvojile samoidentifikacijske zakone koji olakšavaju ljudima da promjene svoj rod.





Komentari

komentar

You may also like