Britanska vojska: Ruske snage nisu bitno napredovale protekla 24 sata

Ruske snage nisu ostvarile veći napredak u posljednja 24 sata unatoč pojačanoj aktivnosti, jer ukrajinski protunapadi i dalje ometaju njihove napore, priopćila je u subotu britanska vojna obavještajna služba.

Unatoč tome što je Rusija navodno osvojila lučki grad Mariupol, teške borbe nastavljaju otežavati pokušaje Moskve dakontrolira grad, ometajući njihov napredak u regiji Donbas, tvitalo je Ministarstvo obrane u redovnom biltenu.

Ruske zračne i pomorske snage nisu uspostavile kontrolu ni u jednoj domeni zbog učinkovitosti zračne i pomorske obrane Ukrajine, stoji u priopćenju.

Ruske jedinice ukopane su na nekoliko mjesta u istočnoj Ukrajini, objavio je ukrajinski glavni stožer u svom izvješću u petak kasno navečer.

U posljednja 24 sata ruske snage napale su grad Slavjansk u Doneckoj oblasti i učvrstile se u malom mjestu Lozova, glavnom željezničkom čvoru u regiji Harkiv, naveli su ukrajinski generali.

Na područjima Selena Dolina u Doneckoj oblasti i Krima u regiji Luhansk, koja su oko 40 kilometara istočno i osvojena su prije nekoliko dana, ruske postrojbe pripremaju se za daljnje ofenzive.





Ukrajina vjeruje da su se učvrstili u gradu Stepne u Doneckoj regiji.

Ukrajinske snage uspjele su u području Rubišne odbiti napade u regiji Luhansk, koje je oko 80 posto navodno već pod ruskom kontrolom.

U lučkom gradu Mariupolju, Rusija nastavlja zračne napade i blokira čeličanu Azovstal, gdje se nalazi više od 2000 ukrajinskih militanata, navodi se u izvješću.





Prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, u regijama Luhansk i Doneck nalazi se oko 44.000 ukrajinskih vojnika.

Navodi se da ruska vojska i separatisti imaju snage koje broje između 60.000 i 80.000 ljudi na istim područjima.

Ukrajina vjeruje da rusko zapovjedništvo ima za cilj opkoliti ukrajinske jedinice u Donbasu.

Komentari

komentar

You may also like