Britanske „igre“! Hoće li Kina postupiti prema britanskim brodovima kao Rusija u Crnom moru?

Nakon što je 23. lipnja ruska mornarica potisnula britanski razarač Defender iz svojih voda u Crnom moru britanska mornarica sada ponovno dolazi u sukob – ovog puta s Kinom, navodi Cheng Hanping, profesor u Zajedničkom inovacijskom centru za istraživanje Južnokineskog mora na kineskom sveučilištu Nanjing, dodajući kako bi Peking trebao slijediti primjer ruske vojske.

Prema navodima britanskog ministra obrane Bena Wallacea, udarna grupa nosača zrakoplova Ujedinjenog Kraljevstva proći će kroz takozvane “sporne vode” Južnokineskog mora, navodi medij Eadaily.

“Ovo je još jedna pomorska operacija britanske mornarice nakon one tijekom koje je ruska mornarica nasilno potisnula razarač Defender iz Crnog mora. Slučajno, ovaj put isti brod slijedi udarnu skupinu britanskog nosača zrakoplova u Južnokinesko more”, ističe navedeni analitičar  u autorskom članku objavljenom u mediju Huangqiu Shibao.

Prema njegovom mišljenju, London ima dva cilja: provjeriti reakciju na budući prolaz britanskih ratnih brodova kroz Južnokinesko more i upozoriti Kinu.

“Britanska vojska, koja je potpuno izgubila obraz u Crnom moru, ovoga se puta nada da će povratiti svoje ugled – tražeći sukob u Južnokineskom moru i izazivajući drugu veliku silu uz pomoć svoje udarne skupine nosača zrakoplova koja prolazi kroz “sporne vode”, napominje autor.

Smatra kako britanska vojska “snažno dvoji i izrazito je zabrinuta hoće li Kina poduzeti neke ekstremne mjere protiv njih“.





“U ovom će slučaju britanska vojska po drugi put biti ponižena i ostat će za podsmijeh“, piše Hanping.

On predviđa odgovor Pekinga na dolazak britanske pomorske grupacije:

“Ako se britanska mornarica strogo pridržava Konvencije Ujedinjenih naroda o pomorskom pravu i provodi nedužni prolaz, tada je, kako je više puta naglasio glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, plovidba u Južnokineskom moru uvijek bila besplatna, a Kina se neće protiviti prolasku britanskih brodova. Suprotno tome, ako britanski brodovi namjerno provociraju NR Kinu i krše temeljna pravila međunarodnog prava i međunarodnih odnosa, čak i ako Velika Britanija apsolutno proglasi “poštovanje Kine”, to će biti besmisleno. Trenutačno je inicijativa za odgovor u potpunosti u rukama Kine”, smatra analitičar spomenutog kineskog Centra.





On naziva provokacijom kada se ulazi u zonu od 12 milja koja okružuje grebene arhipelaga Spratly i kaže slijedeće:

“Tada bismo trebali slijediti primjer Rusije. S jedne strane, brodovi koji patroliraju vodenim područjem moraju s njima javno komunicirati posredstvom radija, a ako se to ne uspije treba uporabiti silu. Obalna straža mora prisiliti britanske ratne brodove koji su provokativno prešli granicu da brzo odu. S druge strane, naši lovci mogu predstavljati prijetnju na maloj visini i moraju biti spremni otvoriti vatru upozorenja. Istodobno, tijekom cijelog ovog procesa sve bi trebalo snimiti na video kako se krivci ne bi prvi žalili.”

Pritom je pozvao kinesko vojno zapovjedništvo “da se potpuno naoruža u odnosu na neprijatelja i da u isto vrijeme izvede odgovarajuća taktička raspoređivanja kako se nijedna država ili regija ne bi usudila podcijeniti odlučnost Kine da brani svoja legitimna prava i interese“.

Komentari

komentar

You may also like