Britanski čelnik obrane: Ruske podmornice prijete podmorskoj mreži kabela

Šef britanskih oružanih snaga upozorava da ruske podmornice prijete ključnoj mreži podvodnih kabela koji prenose informacije diljem svijeta. Admiral Sir Tony Radakin, koji je u listopadu imenovan za načelnika stožera obrane, rekao je da su podmorski kabeli koji prenose internetske podatke “mreža svjetskog informacijskog sustava” i svaki pokušaj njihovog oštećenja mogao bi se smatrati “ratnim činom”, dodao je.

Tony Radakin, bivši čelnik Kraljevske mornarice, rekao je za The Times da je došlo do “velikog porasta aktivnosti ruskih podmornica u posljednjih 20 godina”. Tvrdi da bi Moskva mogla “izložiti riziku i potencijalno iskoristiti svjetski informacijski sustav, a to su podmorski kabeli koji idu diljem svijeta”. “Tim kablovima uglavnom putuju sve svjetske informacije i informacijski promet”, dodao je. “Rusija je povećala sposobnost da ugrozi te podmorske kabele i potencijalno iskoristi te podmorske kabele.” Kraljevska mornarica prati aktivnost ruskih podmornica, tvrdi.

Navodni sudar između britanske fregate tipa 23, HMS Northumberland, i ruske podmornice potaknuo je šira nagađanja o razmjerima ruskih aktivnosti vezanih za kartografiju tih kabelskih mreža. Takav sudar je navodno snimljen od strane dokumentarne ekipe Channela 5 koja radi na televizijskoj seriji pod nazivom “Warship: Life At Sea” i dogodio se u prosincu 2020. Zasad dostupne snimke ne pokazuju ništa konkretno. HMS Northumberland je poslan je da pronađe podmornicu oko 350 km sjeverno od Škotske zbog straha da se “spajaju” na podmorske kablove. No, dok je brod prošao iznad podmornice, ruska podmornica se zabila u sonar kojeg brod “vuče” za sobom i koji je pri sudaru oštećen, piše britanski tabloidni Daily Mail.

Sir Tony Radakin je također rekao u svom intervjuu da bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo razviti hipersonične projektile kako bi išlo ukorak s drugim zemljama koje rade na istom tipu naoružanja. Rekao je da je Ujedinjeno Kraljevstvo u slabijoj poziciji, jer još nemaju hipersonično oružje i nemaju sposobnost dugog dometa koju imaju Rusi. “Nemamo te sposobnosti, ali moramo ih imati”, rekao je admiral.

Osim toga, navodno je ministrima danas izložio više varijanti planova u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, ali niti jedan medij nije prenio detalje. S druge strane, ministar obrane Ben Wallace u prošlosti je rekao da je “vrlo malo vjerojatno” da će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati vojsku ako dođe do invazije.

Komentari

komentar





You may also like