povlačenje talibani kabul

Britanski diplomat najavljuje moguću obavještajnu suradnju SAD-a i talibana

Afganistanska kriza nakon odlaska američkih i NATO snaga iz te zemlje ne prestaje silaziti s fokusa pozornosti svjetskih medija, poglavito u kontekstu razvoja budućih događaja – prije svega očekivane eskalacije terorizma i novog migracijskog vala prema zapadu. U tom kontekstu izdvajamo slijeću vijest.

U cilju borbe protiv terorističke organizacije Islamska državaIS, američka vlada može proširiti suradnju s talibanima na području obavještajnih službi, izjavio je je za  bivši britanski veleposlanik u Siriji Peter Ford za RIA Novosti.

Ford, koji je bio britanski veleposlanik u Bahreinu od 1999. do 2003., i u Siriji od 2003. do 2006. godine, smatra kako je scenarij povećane suradnje Amerikanaca i talibana na području obavještajnih službi vjerojatan nakon kraja američka vojne nazočnosti u Afganistanu, koja se, podsjetimo, sukladno zapovjedi američkog predsjednika Joe Bidena i zahtjeva talibana mora završiti do 31. kolovoza.

Prema riječima britanskog diplomata,  takva suradnja “mogla bi dovesti do operacije” slične onoj u kojoj je američka vojska 2019. ubila vođu Islamske države Abu Bakra al-Baghdadija u Siriji.

Ford smatra da su američka obavještajna služba i vojska učinile “divovsku grešku” u procjeni vjerojatnosti “kolapsa” afganistanske vojske obučene od strane SAD-a.

“Oni koji žele skrenuti pozornost s velikih strateških pogrešaka prethodnih godina govorit će o kaosu koji se trenutačno događa. No, treba obratiti pozornost na dovođenje (počinitelja) na odgovornost za 20-godišnje brutalno, samozadovoljno ponašanje sigurnosnih snaga po pitanjima vezanim uz Afganistan”, kazao je,  „bez dlake na jeziku“, iskusni britanski diplomat.
 

Komentari

komentar

You may also like