Britanski i talijanski F-35 lovci dobivaju nove projektile

Talijanska i britanska vlada osigurala je dodatna sredstva za tvrtke MBDA i BAE Systems kako bi tvrtke dodatno naoružali njihove lovce F-35 Lightning II i povećali njihovu borbenu sposobnost, prenosi Defense News.

Vojni avioni bit će naoružani preciznim projektilom SPEAR (za kopnene i morske mete) te zrak-zrak projektilom Meteor. Na zrakoplovima već jesu navođeni projektil Paveway IV i protuzračno oružje kratkog dometa ASRAAM.

Iznos investicije nije poznat, ali se vjeruje da je to oko 400 milijuna dolara. Britanci daju najveći dio novca. U skladu s ugovornim aranžmanima za F-35, integracijski se radovi dogovaraju preko proizvođača zrakoplova, američkog Lockheed Martina Systems.

O datumu instaliranja projektila na F-35 još se raspravlja, ali ambicija RAF-a je imati naoružanje dostupno do kraja 2024. godine.

Paul Mead, direktor razvoja poslovanja tvrtke MBDA, rekao je: „Oduševljeni smo što se nastavlja isporučivanje i integriranje ​oružja Meteora i SPEAR-a  na F-35; to je također pozitivan korak za poslovanje jer dodaje dodatni izbor mogućnosti za sve međunarodne kupce kroz više varijanti zrakoplova.”

Projektil Meteor je već u službi na borbenim zrakoplovima Typhoon kojima upravljaju britansko i talijansko zrakoplovstvo.

Čini se da je novim poslovnim dogovorom završen potencijalni sukob između Britanaca i Amerikanaca oko integracije Speara (projektil iz UK) i Meteora (projektil iz EU) na američke avione. Ranije ove godine britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je parlamentarnom Odboru za obranu da neće biti voljan kupiti nove F-35 sve dok se ne riješi pitanje integracije europskog oružja na te američke avione, čina oko kojeg je američki proizvođač aviona stvarao probleme.

Komentari

komentar

You may also like